12:10 / 06.10.2019.

Autor: Dnevnik u Podne/IMS/HRT

Vojno hodočašće u Mariji Bistrici

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

I ove su se godine u nacionalnom svetištu u Mariji Bistrici okupili brojni pripadnici vojske, policije te branitelji, na 27. vojnom hodočašću. Uz mnoge uzvanike, svetište je posjetila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Oko 3,5 tisuće branitelja, pripadnika vojske i policije okupilo se danas u Mariji Bistrici na 27. vojnom hodočašću. Mnogi od njih prešli su kilometre kako bi došli, a jedna je postrojba svoj put prema svetištu započela još u petak. Uz njih tu su i članovi njihovih obitelji, ali i na tisuće drugih vjernika. Uz mnoge uzvanike, svetište je posjetila i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Svatko je došao sa svojim zavjetima, molitvama, ali za brojne branitelje ovo je zapravo mjesto susreta, mjesto u kojemu prvi put susreću svoje suborce koje su posljednji put vidjeli na nekom od bojišta diljem zemlje.Na misi im je poručeno da njihova služba utječe na sve Hrvate, da nije lako, ali da snagu uvijek mogu pronaći u vjeri. Uz predsjednicu u Mariji Bistrici su danas bili i ministar obrane, ministar unutarnjih poslova i ministar branitelja.

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je kako danas mole za mir, obitelji, Hrvatsku, blagostanje i za ono što je najvažnije - "da nam Bog da snage za izvršenje zahtjevnih zadaća".

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da su se Hrvatska vojska, hrvatska policija, hrvatski branitelji sa svojim narodom došli pomoliti bi "nam Bog podario snage, mudrosti, razuma, da se možemo suočavati i nositi sa svakodnevnim izazovima".

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako je Marija Bistrica za današnje generacije sigurno mjesto gdje će naći i poticaja i ohrabrenja i unutarnje snage.U hodočašću su sudjelovale tisuće vjernika, ali i povijesne postrojbe te pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!