10:51 / 22.03.2020.

Autor: Hina

Vojska i strojevi u raščišćavanju centra Zagreba

Foto: MORH

Foto: MORH

Foto: - / -

Ministar obrane Damir Krstičević naložio je Hrvatskoj vojsci da pomogne u sanaciji štete nakon potresa u Zagrebu.
Sedamdeset pripadnika Hrvatske kopnene vojske, iz sastava Inženjerijske pukovnije i mehanizirane bojne Tigrovi i Gromovi na terenu je u centru grada Zagreba te pomažu u sanaciji posljedica snažnog potresa od Trga bana Jelačića, Ilicom do zapadnog dijela grada.

Pripadnici Zapovjedništva za potporu pružaju pomoć bolesnicima i pomažu bolnicama u Zagrebu, Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević kako bi se stanje što prije normaliziralo, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane (MORH) na svojim internetskim stranicama.

Ministarstvo će redovito izvješćivati o svim aktivnostima Hrvatske vojske u saniranju štete od snažnog potresa.

General Kundid: Vojska će središte Zagreba raščistiti tijekom dana

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske general Tihomir Kundid izjavio je u nedjelju kako je na raščišćavanju ruševina od potresa u središtu Zagreba angažirano 150 vojnika, izrazivši uvjerenje da će oni svoj posao uspjeti obaviti tijekom dana.

- Vjerujem da ćemo tijekom dana uspjeti raščistiti samo središte Zagreba gdje je trenutno angažirano 150 pripadnika Hrvatske vojske, rekao je general Kundid. Napomenuo je kako je vojska trenutno angažirana u Ilici, u Jurišićevoj, na Kaptolu i na Dolcu, a nakon toga se "disperzira u širi centra grada i raščistit će sve ruševine koje treba.

Državni vrh povao je unesrećene kojima treba smještaj da se jave na besplatni telefon, ali i obavijest svima da se nikako ne približavaju starim zgradama zbog opasnosti od urušavanja. Policija i vojska angažirat će dronove i snimiti situaciju na krovovima iz zraka Građani su pozvani da hodaju što dalje od zgrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!