16:29 / 08.08.2020.

Autor: Mirta Šurjak, Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Vojvoda Ramljak: Alka je preživjela kugu, koleru, ratove...

-

-

Foto: - / -

- I ove godine ćemo mi sve to napraviti onako kako su to radili naši pradjedovi, poručio je Ramljak.
U Sinju traju trodnevne alkarske svečanosti. Zbog epidemije izazvane koronavirusom, 305. Sinjska alka održava se pod posebnim uvjetima. Svečanosti su jučer počele barom, koju je osvojio Ivo Zorica. Danas je čoja, u nedjelju kruna.Alkarski vojvoda Boško Ramljak rekao je za HRT-ov Regionalni dnevnik da su po preporuci epidemiologa izbacili sve što nije vezano za ceremonijal.

- Ja sam lani osobno kod kuće imao 300 gostiju, ove godine neću imati nikoga. Smanjili smo sve to, ipak je ovo jedna ozbiljna situacija, rekao je Ramljak.

Nije prvi put da se Alka u svojoj povijesti susreće s ovakvim vidom neprijatelja, dodaje - bilo je vremenskih nepogoda, ratova, bombardiranja, kuge, kolere... Ali Alka je sve to preživjela.

- I ove godine ćemo mi sve to napraviti onako kako su to radili naši pradjedovi, poručio je Ramljak.

Otkrio je da je staza jučer bila problematična, tvrda, ali danas su poradili na tome.

Sinjanima je ovo najvažniji vikend u godini:

- To je naša tradicija, ponosim se na naš grad i sve što se događa.

- Alka iznad svega - velika fešta u znak pobjede nad Turcima.

- To je nešto posebno. S tim se čovjek rodi. Živit za Alku i za Gospu.A u čast pobjednika Bare Ive Zorice, kupreški kosci pokosili su livadu "Alkaricu" u Sinjskome polju. Udruga promiče tradicijsku kosidbu i običaje gdje god može, a čekaju i uvrštenje na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Simboličnim činom košnje žele podsjetiti na povezanost Sinjana i Kuprešaka kroz povijest.

- S obzirom na to da smo mi od davnina pisanim tragom povezani sa sinjskom Alkom, isključivo kupreški kosci, plećati momci koji su dolazili kositi po Sinju kao jedan trening za kuprešku koševinu, nama to u tijelu, srcu, duši nešto znači, rekao je Matko Ćurković, predsjednik udruge "Kupreški kosci".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!