Volonteri Crvenog križa obišli ruralna područja Sisačko-moslavačke županije

17.10.2022.

21:07

Autor: Lucija Judnić/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Volonteri Crvenog križa obišli ruralna područja Sisačko-moslavačke županije

Volonteri Crvenog križa obišli ruralna područja Sisačko-moslavačke županije

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je počela tradicionalna humanitarna akcija "Solidarnost na djelu" koja se ove godine provodi jubilarni 50. put. U sklopu nje prikupljaju se financijska i materijalna dobra. S volonterima Crvenog križa naša ekipa obišla je ruralna područja Sisačko-moslavačke županije, koja prema posljednjem popisu stanovništva ima najviše starijih osoba.

Baka Ljubica Šušnjar jedna je od rijetkih stanovnika Donje Bačuge nedaleko od Petrinje. Osim netaknute prirode, to im selo nema više što ponuditi.

- Težak je život, ali eto ipak ide dan po dan, da je lako, nije, kaže.

Svakodnevnicu joj olakšavaju volonteri Crvenog križa.

Čašica razgovora i topao zagrljaj nerijetko su jedino što treba.

- To se ne može reći koliko ta pomoć znači i koliko vrijedi, kaže baka Ljubica.

Isto misli i Miroslava Prečenica, samo nekoliko desetaka kilometara udaljena od Ljubice. U selu je sama s mužem.

- Što mi nedostaje? Sve, sve... Kako sam tu živjela lijepo, a vidi kako sad... nigdje ničega, nigdje ničega..., kaže.

Danas ju je posjetila i sestra Marija Ejić iz Gornja Mlinoga, što inače nije slučaj.... komuniciraju samo preko mobitela. Obje su starije životne dobi, ne voze pa ovise o dobroj volji preostalog stanovništva.

- Prije je bilo puno bolje, bilo je naroda i radilo se sve normalno, a sad je to sve propalo, nema naroda, nema ništa, šikare samo, prisjeća se Marija Ejić.

A takvih mjesta u županiji je mnogo. Prema posljednjem popisu stanovništva, na području Sisačko-moslavačke županije čak je trećina starija od 60 godina. U Crvenom križu zato se nadaju uvođenju projekta "Zaželi", čime bi im se omogućili bolji uvjeti.

- Vidjeli smo da bi to bio jako dobar projekt gdje mi možemo zaposliti, mi smo išli na 28 gerontodomaćica; ako to bude, to će biti fantastično i za nas i za njih jer bismo još više i intenzivnije mogli obilaziti te ljude, istaknula je ravnateljica Crvenog križa Petrinja Ivana Kovačević Škinjarić.

I dodaju, svaka je pomoć - dobrodošla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!