13:02 / 30.11.2020.

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/HRT

Volonteri pomažu mladim ovisnicima

-

-

Foto: - / -

Mladi u Hrvatskoj konzumiraju drogu više od europskih vršnjaka. Njih gotovo 3% marihuanu je primjerice prvi put koristilo s 13 godina ili ranije.
Prema najnovijim europskim istraživanjima, tinejdžeri manje piju alkohol i puše, ali zato zabrinjava konzumacija droga, a Hrvatska je iznad europskog prosjeka. U Mjesecu borbe protiv ovisnosti donosimo vam priču o riječkim volonterima koji izlaze među mlade i pokušavaju promijeniti njihove navike.

Svaki šesti učenik u Europi ilegalnu drogu koristio je barem jednom u životu. Da droga uzima sve više maha među mladima govore nam i volonteri riječke udruge Terra. Kao odgovor na epidemiju ovisnosti kroz program Tripsitters obilaze mjesta gdje se okupljaju mladi i nastoje ih osvijestiti o rizicima upotrebe istih.

- Znamo da ih ne možemo natjerati da nešto ne konzumiraju, ali kada se ljude educira, može doći do promjene u njihovom ponašanju, rekao je Andrej Rupnik, volonter u udruzi "Terra".

Koristi se što iz radoznalosti i slabe informiranosti o njezinu štetnom djelovanju, što iz potrebe da se njome riješe neke životne poteškoće.

- Neki ljudi nam se toliko otvore, možda neki od njih i trebaju pomoć, možda su već tako mladi zaglibili u svemu tome, tako da mislim da je dosta bitno da imaju tu neku podršku, da znaju kome se javiti pa će ih taj netko uputiti gdje dalje otići, rekla je Maša Serdarević, volonterka u udruzi "Terra".

Volonteri već godinu dana izlaze na teren, a u formi kratkih intervjua aktivni su i na društvenim mrežama. Mladi u Hrvatskoj konzumiraju drogu više od europskih vršnjaka. Njih gotovo 3% marihuanu je primjerice prvi put koristilo s 13 godina ili ranije.

- Udruga Terra danas ima vrlo široku djelatnost. Počeli smo s pomoći intravenoznim ovisnicima, ali dans smo otvoreni za šire građanstvo, neovisno o dobi, za svakoga tko ima nekakvih poteškoća u nošenju sa svakodnevnim životom, rekla je Ilijana Grgić, psihologinja u udruzi "Terra".

Ozbiljna prijetnja su nove psihoaktivne tvari, iz godine u godinu sve ih je više, samo prošle godine na europskom tržištu bilo ih je 790.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!