19:39 / 17.03.2020.

Autor: Jelena Šarić/HRT

Volonteri pomažu starijima i nemoćnima

-

-

Foto: - / -

Za odlazak u trgovinu, po lijekove i sve što je potrebno starijima i bolesnima, na raspolaganju su brojni volonteri koji su se okupili u grupi "Jedni za druge".
Građani diljem zemlje osjetili su kako je došlo vrijeme da se organiziraju i pomognu onima kojima je u ovakvim trenucima pomoć najpotrebnija. A to su stari i nemoćni.

Za odlazak u trgovinu, po lijekove i sve što je potrebno starijima i bolesnima, na raspolaganju su brojni volonteri koji su se okupili u grupi "Jedni za druge" koja broji više od 12 tisuća članova.

- Pokušavamo pomoći dostaviti bez direktnog kontakta između osobe kojoj se pomoć dostavlja i dostavljača. Dakle dostavljaju se stvari pred vratima, novac se zatim uzima nakon što su stvari preuzete i to je sve dosad besprijekorno funkcioniralo,. kaže Hrvoje Korbar.

Cijelu mrežu pomoći podižu na veću razinu. Od sutra bi u funkciji trebala biti i telefonska humanitarna linija.

- Bez društvene solidarnosti, društva naprosto nema. Dakle, država je instrument za upravljanjem nekakvim zajedničkim življenjem, ali društvo bez solidarnosti naprosto ne opstaje, ističe sociolog Renato Matić.

Crveni križ upravo u ovakvim situacijama ispunjava svoju misiju.

- Naši volonteri su aktivirani, mobilizirani. Stoje na raspolaganju našim sugrađanima koji od jutra u velikom broju zovu za pomoć, koji ne mogu izaći iz kuće, uglavnom se radi o jednočlanim staračkim domaćinstvima, ističe Petar Penava, ravnatelj Crvenog križa u Zagrebu.

Volonteri Crvenog križa Istarske županije pružat će psihosocijalnu podršku putem telefona.

- Ti volonteri su vam od danas dostupni na 12 naših linija gradskog društva od 10 do 18 sati, ističe ravnateljica Crvenog križa Istarske županije Sandra Stipanov.

Za pomoć svojima sugrađanima organizirali su se i u Splitu.

Voljni smo pomoći svim našim susjedima da se jave ukoliko se ograniči kretanje i postrože ove mjere. Da osjećaju ljudi jednu sigurnost da mi svi koji ne spadamo u rizičnu skupinu smo voljni i željni njima biti na raspolaganju i pomoći.

U iznimno teškoj situaciji nalaze se oni koji nemaju krov nad glavom - ne mogu se samoizolirati, nemaju higijenske potrepštine, a često ni pristup zdravstvenoj zaštiti. Stoga Hrvatska mreža beskućnika moli sve građane da pomognu donacijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!