Vozač zaobilazio spuštene branike i podletio pod vlak

18.04.2023.

14:00

Autor: Hina/D.M./HRT

Pružni prijelaz s andrijinim križem, arhivska fotografija

Pružni prijelaz s andrijinim križem, arhivska fotografija

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Iz HŽ infrastrukture apelirali su na sudionike u prometu da poštuju propise, posebice one koji se odnose na pružne prijelaze, a povod je prometna nesreća koja se u ponedjeljak dogodila u Ludbregu kada je vozač zaobilazio spuštene branike na prijelazu i podletio pod tereni vlak.

Iz HŽ -a naglašavaju da nisu točni neki medijski napisi o neispravnoj signalizaciji na pružnom prijelazu.

Nesreća se dogodila na dionici pruge Jalžabet Ludbreg, kod kolodvora u Ludbregu, kada je vozilo, kojim je upravljao 68-godišnjak, podletjelo pod teretni vlak na željezničko-cestovnom prijelazu osiguranom polubranicima te svjetlosnim i zvučnim signalima.

U priopćenju HŽ-a infrastrukture se navodi da su polubranici neposredno prije nesreće bili spušteni, a 68-godišnji vozač automobila zaobišao je osobna vozila koja su bila zaustavljena ispred prijelaza zbog upaljene signalizacije i nailaska vlaka.

Muškarac je potom vozilom udario u spušteni polubranik i krenuo preko pružnog prijelaza, nakon čega je podletio pod vlak koji se kretao iz smjera Varaždina u smjeru Koprivnice. Vozilo je od siline udara odbačeno 150 metara izvan kolnika, a vozač je u nesreći ozlijeđen i prevezen u varaždinsku bolnicu.


Polubranici su spušteni s razlogom, jer nailazi vlak


Iz HŽ infrastrukture naglašavaju da nisu točni neki medijski napisi o neispravnoj signalizaciji. Dodaju da je u proteklih mjesec dana ovo već drugi slučaj nepoštivanja signalizacije i naleta vlaka na cestovno vozilo na prijelazu s polubranicima.

Na spomenutome željezničko-cestovnom prijelazu od 2010. dogodila se jedna nesreća s jednom lakše ozlijeđenom osobom te 12 lomova polubranika, priopćili su iz HŽ infrastrukture vezano za nesreće koje se odnose na spomenuti pružni prijelaz u Ludbregu.

- Još jednom šaljemo upozorenje vozačima, biciklistima i pješacima da dodatno pripaze kada se približavaju prijelazima preko pruge. Ako su polubranici spušteni, spušteni su s razlogom jer nailazi vlak. Ako su upaljeni svjetlosni i zvučni signali nailazi vlak. Ako se ispred prijelaza nalaze znakovi STOP i Andrijin križ, obvezni su zaustaviti se i provjeriti nailazi li vlak, naglašavaju iz HŽ infrastrukture.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!