07:33 / 16.12.2021.

Autor: HRT

Vozači i medicinske sestre iz saniteta prijete ustavnom tužbom i štrajkom, odgovorilo im Ministarstvo

Više od 700 vozača saniteta i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu planira podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Više od 700 vozača saniteta i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu planira podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Foto: HRT / IMS

Više od 700 vozača saniteta i 300 medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu planira štrajk i podizanje ustavne tužbe protiv Ministarstva zdravstva. 


Na konferenciji ispred bolnice Dubrava rekli su da su njihovi problemi počeli 2011., kada su vozači hitne službe i saniteta razdvojeni nakon čega je vozačima i tehničarima saniteta u nekim županijama, zbog manjeg koeficijenta, plaća smanjena za 1000 do 1500 kuna.

Spremni su, kažu, podnijeti ustavnu tužbu protiv Ministarstva zdravstva RH jer smatraju da se u Ministarstvu zdravstva krši Ustav i da je jedan dio vozača i medicinskih sestara u sanitetu diskriminiran.

Vladimir Markuš, sindikalni povjerenik i voditelj saniteta u Sindikatu medicinskih sestara i tehničara zajedno, objasnio je zašto:

- Naši problemi počinju s reformom 2011., kada jedan dio vozača saniteta, tu mislim i na medicinske sestre i tehničare, ostaje na koeficijentu 0,95. Dakle, oni ostaju na postojećem koeficijentu, dok se drugom dijelu saniteta skida koeficijent i stavlja nas se na koeficijent 0,77. Smatramo da je takav odnos diskriminirajući za nas vozače saniteta koji smo maknuti s našeg prijašnjeg koeficijenta i tako smo oštećeni za svoja primanja koja se kreću na mjesečnoj bazi od 1000 do 1500 kuna, rekao je.

Sve ovo vrijeme, nastavio je, pokušavaju Ministarstvu zdravstva iznijeti problematiku i doći do rješenja, no u tome - kažu - do danas nisu uspjeli. Iz Ministarstva su dobili odgovor da budu strpljivi i da će problem biti riješen.

- Nedopustivo je da netko danas za isti posao koji obavlja dobiva manju plaću, poručio je Markuš i dodao kako su, nakon što s Ministarstvom nisu uspjeli pronaći rješenje, u veljači ove godine najavili štrajk. Ministarstvo se, nastavio je, obvezalo da će u roku od najkraće tri mjeseca riješiti njihov problem.

- Taj rok je bio 15. 7., nisu napravili ništa - zaključio je.

Osjećaju se, kaže, poniženima.

- Oni i dalje govore - čekajte, budite strpljivi. Mi čekamo od 2011., danas je 2021. Ja ne znam dokle još mi moramo čekati njihovu milost. Ali ću vam reći da u sve to vrijeme pregovaranja, ustanovili smo da nas besramno lažu, zavlače, i da jednostavno dobivaju na vremenu, poručio je Markuš.

Krunoslav Kušec, predsjednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara zajedno, zatražio je na konferenciji za novinare da se stane na kraj toj farsi.

- Još jednom apeliram na gospodina Marića i Plenkovića da potpišu tu uredbu o koeficijentima i da se ispravi ta nepravda koja je nanesena i sestrama i vozačima.

Ministarstvo: U tijeku donošenje uredbe za povećanje koeficijenta vozačima saniteta

Nastavno na današnji prosvjed vozača saniteta, Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak kako je već pokrenut postupak donošenja uredbe radi povećanja koeficijenata vozača saniteta. Riječ je o Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama.


Uredba je u postupku usuglašavanja s Ministarstvom financija te će po dobivenoj suglasnosti biti upućena u daljnju proceduru, priopćili su iz Ministarstva zdravstva.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!