18:08 / 08.01.2018.

Autor: HRT

Vozači i prometni stručnjaci podijeljeni oko uvođenja "žutog kvadrata"

-

-

Foto: - / -

Dok jedni misle da bi žuti kvadrat ubrzao protočnost prometa, drugi ideju smatraju promašajem.
Grad Zagreb Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture uputio je prijedlog za odobrenje nove signalizacije na prometnim križanjima, takozvane žute kvadrate. Dok jedni misle da bi ubrzala protočnost prometa, drugi ideju smatraju promašajem. Kako u Zagrebu na dvije lokacije već postoje slične oznake, a u zakonu ih nema, stručnjaci se pitaju - jesu li zakonito postavljene?

Ako ste vozilom ušli u žuti kvadrat u raskrižju, a iza vas je u međuvremenu zeleno svjetlo postalo crveno, onemogućili ste prolazak ostalim vozačima i bit ćete kažnjeni. Sve će zabilježiti kamera, a kaznu će ispisati prometni redar. Tako novu regulaciju prometa vide u gradu Zagrebu. Cilj je da se u vršnim satima na križanjima poboljša protočnost vozila kako bi se stvarale što manje gužve.

No zaustavljanje prometa na raskrižju već je kažnjivo prema zakonu, ali se vozači uglavnom ne kažnjavaju. Prometni stručnjak Željko Marušić zato tvrdi da je žuti kvadrat nepotreban eksperiment. "Izazvat će dodatne gužve jer će se mnogi bojati ući u to raskrižje kroz zeleno svjetlo premda mogu proći. To će stvoriti gužve. Drugo, oni koji uđu, morat će se vraćati u rikverc", kaže. Sporne su mu i dvije već označene lokacije u Zagrebu.

Hoće li žuti kvadrati u zakon, odlučit će Ministarstvo prometa. "Prijedlog Pravilnika tek se izrađuje, a nakon izrade prijedlog Pravilnika bit će upućen u postupak javnog savjetovanja tijekom kojeg će biti moguće dostavljati prijedloge i mišljenja na prijedlog Pravilnika", objašnjavaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!