Vozači na bolovanju, ZET korisnicima nudi ispričnice

27.01.2022.

13:55

Autor: Hina/A.P.C.

Tramvaji u spremištu

Tramvaji u spremištu

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Zagrebački električni tramvaj (ZET) potvrdio je u četvrtak da je 390 vozača ZET-ovih tramvaja i autobusa trenutačno no na bolovanju, najveći dio njih zbog zaraze koronavirusom i samoizolacije pa korisnicima koji zbog kašnjenja linije zakasne na posao ili u školu nude ispričnicu. 

- U trenutnim okolnostima u kojima živimo, vezano za epidemiološku situaciju, nažalost i naši vozači su obuhvaćeni zdravstvenim tegobama. Na bolovanju je u ovome trenutku oko 390 vozača autobusa i tramvaja te vozila za prijevoz osoba s invaliditetom, a brojka se svakodnevno mijenja, navodi se u odgovoru ZET-a Hini.


Na pitanje o uzrocima kašnjenja brojnih linija javnog prijevoza, kao autobusa tako i tramvaja, dodaju da se najveći postotak odnosi na bolovanja uzrokovana koronavirusom i samoizolacijom.


Cijenjene korisnike ljubazno molimo za razumijevanje, jer se stanje mijenja na dnevnoj razini, odnosno iz sata u sat te se ulažu iznimni napori kako bi se usluga realizirala u predviđenom obimu, poručuju te dodaju da se neka vozila povlače iz prometa i zbog poteškoća koje je epidemija izazvala u servisnom dijelu, gdje je također smanjen broj radnika.


Ističu i da su na nekim linijama prilagodili raspored te da se ulažu napori da ove okolnosti što manje utječu na redovito funkcioniranje javnog prijevoza.


Iz ZET-a su dodali da korisnici gradskog prijevoza, zbog nepredviđenih situacija u prometu i znatnijeg odstupanja od predviđenog rasporeda, mogu na web stranicama ZET-a ispuniti zahtjev za e-ispričnicom, koju izdaju ukoliko je autobus odstupao 15 minuta ili dulje od rasporeda.


Na zahtjeve se odgovora u najkraćem mogućem roku, a hoće li će putniku izdana potvrda biti uvažena, odlučuje poslodavac ili obrazovna institucija kojoj se ona prilaže, dodaju.

Kašnjenja u prijevozu komentirao je u izjavi medijima zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, istaknuvši da su isti problemi u javnom prijevozu, ali i komunalnim uslugama.


- U ZET-u je doista problem s vozačima. Teško je to odmah u istom trenu iskoordinirati jer dobijete obavijesti da taj dan neće doći 50 do 100 vozača, izjavio je gradonačelnik u pauzi sjednice Gradske skupštine. Dodao je da su angažirani rezervni vozači.


Upitan bi li bilo bolje da se obveza predočenja COVID potvrda odnosila i na vozače javnog prijevoza, kazao je kako misli da bi u tom slučaju problem možda bio još veći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!