18:04 / 17.06.2019.

Autor: Tanja Kuturovac/P.F./HRT

Vozači, oprez: Koridor za život!

-

-

Foto: - / -

Jučerašnji slučaj na autocesti pokazao je da domaći vozači, iako je to zakonom propisano, nisu dovoljno upućeni kako se ponašati kad se primjerice vatrogasci moraju probiti na hitnu intervenciju.
Od ove turističke sezone na našim se autocestama uvodi takozvani Hitni koridor. Ako se dogodi prometna ili neka druga vrsta nesreće koja zahtijeva intervenciju hitnih službi, svi se vozači moraju pomaknuti ulijevo ili udesno, kako bi sredinu autoceste oslobodlii za prolazak vozila hitne, policije ili vatrogasaca.

Tako se radi u svim zemljama Europske unije, odakle nam uglavnom stižu i turisti pa za njih to nije novina. No jest - za naše vozače. Pokazalo se to jučer.

Snimka pokušaja prolaska karlovačkih vatrogasaca do zapaljenog vozila na autocesti A1 pokazala je da je to za naše vozače teška muka. U pomoć dolazi policajac na motoru i donekle ubrzava prohod vatrogasaca. No, dragocjene su minute već bile izgubljene.

Pogledajte kako je to izgledalo:


Hitne službe dosad su se za prolaz koristile zaustavnim trakom, no nije se pokazao dovoljno učinkovitim, pogotovo za vatrogasna vozila.Primjerice, neki puta je ta zaustavna traka čak i preuska. Zatim su vatrogasci u jednoj situaciji došli zaustavnom trakom, a vozilo na njoj je bilo zaključano jer je vlasnik otišao vidjeti što se događa 500 metara dalje.

Zato su Hrvatske autoceste, ARZ te sve hitne službe dogovorile da se od ove sezone uvede takozvani hitni koridor - po sredini autoceste.

Jučerašnji slučaj pokazao je da domaći vozači, iako je to zakonom o sigurnosti prometa propisano, nisu dovoljno upućeni kako se ponašati. Stoga će se vozače dodatno educirati na stvaranje koridora za žurne službe dijeljenjem letaka i stavljanjem oglasa na nadvožnjake iznad autocesta.

Nabavljeno je i novih 25 ophodarskih vozila s displejem. U slučaju nesreća signalizirat će kako se vozači moraju ponašati.

Za ovo jučerašnje - nemicanje ili sporo reagiranje, propisane su novčane kazne od 500 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!