Vozači saniteta prekidaju štrajk, ministar pristao izjednačiti koeficijente

19.05.2022.

09:22

Autor: Vijesti/IMS/HRT/Hina

Prosvjed vozača saniteta

Prosvjed vozača saniteta

Foto: HTV / HRT

Sindikati vozača saniteta uspješno su završili pregovore s ministrom zdravstva Vilijem Berošem o nejednakim koeficijentima u županijama za isti posao. Ministar je pristao izjednačiti koeficijente, a dodatno će im biti plaćen hitni medicinski transport. Vozači saniteta odlučili su stoga prekinuti štrajk.

- Vjerujem da će u roku do dva mjeseca, možda i prije, uredba zaživjeti. To znači da će se povećati koeficijent njihovih plaća, na novoformirani koeficijent koji je nešto manji od vozača Hitne, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

- Mi smo se uspjeli usuglasiti s ministrom Berošem i on je svojim potpisom garantirao da će uredba o koeficijentima biti donesena u roku od dva mjeseca, tako da ćemo mi prestati sa štrajkom, vrlo vjerojatno danas, naglasio je Kruno Kušec iz Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno.


- Postignut je dogovor, štrajk se obustavlja i sutra normalno sanitet počinje s radom, izjavio je Hini sindikalni povjerenik Vladimir Markuš nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Na sastanku su dobili obećanje da će se uredbom riješiti status vozača saniteta koji više neće imati radno mjesto "vozača dostavljača na lakim teretnim vozilima".

- Postajemo vozači saniteta i službeno s pripadajućim koeficijentom 0,90, kaže Markuš te ističe da se na donošenje uredbe obvezao ministar Vili Beroš, a iza obećanja stoje premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

Krajnji rok za donošenje uredbe i novo obračunavanje plaća vozačima saniteta je dva mjeseca, u suprotnom, kaže Markuš, sindikati će ponovno pokrenuti štrajk.

- Onda krećemo s totalnom obustavom rada. Naime, ovaj tjedan je radilo, unatoč štrajku, 30 posto vozača saniteta po domovima zdravlja. No u slučaju ponovnog pokretanja štrajka sto posto vozača neće raditi, poručuje Markuš.

Uredbom će dobiti radno mjesto vozač saniteta, s pripadajućim koeficijentom 0,90 (sada je 0,776). Dogovoreni koeficijent niži je od onoga koji imaju vozači u Hitnoj medicini (0,95) jer je njihov posao složeniji.

Dogovoreno je i da se svi poslovi koje će sanitet odrađivati, a ulaze u domenu Hitne, moraju platiti po koeficijentu kojim su plaćeni vozači i sestre Hitne medicine.

- Ići će uredba prema domovima zdravlja i to će morati biti plaćeno, kaže Markuš.

Dodaje da će iduće godine biti donesen novi granski kolektivni ugovor, gdje će biti dogovoreni još neki dodaci za sestre u sanitetu kako bi im se podignula primanja.


Četvrti dan štrajka

Podsjetimo, vozači saniteta od ponedjeljka su u štrajku. Tijekom štrajka prevozili su samo one pacijente kojima je put do zdravstvene ustanove životno važan. U Sindikatu su rekli da ne odustaju od zahtjeva za povećanje plaća i izjednačavanje koeficijenata vozača saniteta u svim dijelovima zemlje. 

- Danas je štrajk ušao u 4. dan, štrajk koji je ujedinio ne samo djelatnike u sanitetu, nego i sve djelatnike u zdravstvu. Budući da je Ministarstvo priznalo diskriminaciju i pogrešku koja se tiče koeficijenata na nivou države, nadam se da će ta situacija danas biti razriješena, rekao je Krunoslav Kušec te dodao da ako se to ne dogodi, slijedi nastavak štrajka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!