Vozači saniteta od danas u štrajku: "Ovako ne može više"

16.05.2022.

07:00

Autor: I.Z., B.A./HRT/Hina

Vozači sanitetskog prijevoza od danas su u štrajku, Šibenik

Vozači sanitetskog prijevoza od danas su u štrajku, Šibenik

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U štrajku je više od 400 vozača sanitetskog prijevoza u 8 županija. Tvrde da postoji veliki nerazmjer u plaćama vozača koji rade isti posao te najavlju da će štrajkati dok im se ne ispune zahtjevi.

Sažetak:

●  Dio vozača sanitetskog prijevoza u devet sati počeo je štrajk koji će trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno donošenja uredbe kojom bi se izjednačile plaće na razini cijele države, jer se danas razlikuju i po 1500 kuna, ovisno o županiji. 

● 
Uoči štrajka, ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da podupire svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi. 

● Sindikalni povjerenik Vladimir Markuš rekao je da štrajk vozača saniteta teče prema planu te je poručio da neće zakidati bolesnike.

● Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata uputila je apel vozačima da zaustave štrajk poručivši im da obustavom rada direktno krše prava pacijenata.

Hrvoje Gunjača javio se u središnji HTV-ov Dnevnik iz Knina:

Markuš: Štrajk teče prema planu, bolesnike nećemo zakidati

Sindikalni povjerenik sanitetskog prijevoza u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije Vladimir Markuš izjavio je da štrajk vozača saniteta teče prema planu, te istaknuo da ih je "u štrajk gurnulo Ministarstvo zdravstva" iz kojega nema nikakvih informacija da će uskoro biti riješen problem njihovih nejednakih plaća.


- Posljedice štrajka bit će vidljive u toku dana, a u toku sutrašnjeg dana još jače. Idemo do ispunjena naših zahtjeva, nažalost, Ministarstvo zdravstva nas je doslovno gurnulo u ovaj štrajk, izjavio je Hini Markuš.


Iako je najavljeno da će štrajkom biti obuhvaćeno osam županija, u Karlovcu najava štrajka nije na vrijeme urudžbirana, tako da ondje štrajk počinje u srijedu. Ista je situacija, kaže Markuš, i s Korenicom i Dugom Resom. Štrajk je na vrijeme najavljen u Krapinsko-zagorskoj županiji, Slavonskom Brodu, Kninu, Vukovaru, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Novalji, Šibeniku, Drnišu, Požegi i Novoj Gradiški. Riječ je o 400 vozača pri domovima zdravlja, a još njih 300 je pod Zavodima za hitnu medicinu, no oni ne mogu štrajkati, već od danas rade strogo po pravilniku i to u sedam županija: Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. 


Iz Ministarstva zdravstva dobili su, kaže Markuš, samo informaciju da ministra Vilija Beroša "danas nema" te da je jučer dao priopćenje.


- On nas sada poziva na brigu za hrvatske građane koji neće dobiti svoja prava, a on je pridonio tome da mnogi ljudi ne ostvaruju svoja prava, da se na magnetnu rezonancu čeka godinu i pol dana, tu su zakinuti ljudi, ističe Markuš.


Beroš ih je jučer u priopćenju, kaže, pozvao na empatiju prema bolesnim ljudima, a ako je itko imao empatije za bolesne, to su vozači saniteta koji 11 godina odrađuju isti posao za manje novca i cijelo vrijeme na to ukazuju.


- Mi bolesnike nećemo zakidati, oni koji će trebati prijevoz, ti će ga i dobiti, a onima kojima nije nužan - neće, jer radi samo 30 posto vozača u domovima zdravlja i oni nemaju kapaciteta odraditi sve slučajeve, ističe.


Poručuje da štrajkaši nisu monstrumi, već se samo bore za svoje pravo. 


- Diskriminirani smo 11 godina i dobivamo 1500 kuna manju plaću od vozača u drugim županijama.


U domovima zdravlja, kaže Markuš, za sada nama pritiska, a uprave apeliraju na Ministarstvo da riješi problem kako ne bi bilo kolapsa u sustavu.


Čekamo relevantne čimbenike da odrade svoj posao i donesu uredbu o koeficijentima. Čim se ona donese, mi prekidamo štrajk i krećemo s normalnim radom, poručuje Vladimir Markuš iz Sindikata medicinske sestre/tehničari, koji je organizator štrajka. 

Udruga za prava pacijenata pozvala vozače saniteta da zaustave štrajk


Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata uputila je u ponedjeljak apel vozačima sanitetskog prijevoza da zaustave štrajk poručivši im da obustavom rada direktno krše prava pacijenata i da će biti krivci za nastalu štetu.


Traženje svojih prava na ovakav način nije primjereno humanističkom načinu postupanja u zdravstvu. Vjerojatno ste predvidjeli da ćete biti direktni krivci za štetu nastalu pacijentima, ističe udruga u priopćenju.


Udruga za promicanje prava pacijenata smatra da oni takvim postupanjem direktno krše prava pacijenata i prava osiguranika. Napominje da joj nisu sporni motivi nezadovoljnih vozača, već način na koji oni traže svoja prava "preko leđa pacijenata". Štrajkašima poručuje da su uzrokovali odgode dijagnostičkih i terapijskih postupaka na koje su pacijenti bili naručeni, uskraćujući im time potrebnu zdravstvenu zaštitu.


- Neki pacijenti nemaju alternativu, stariji, nepokretni, koji žive sami nisu sposobni ići taxi prijevozom već moraju imati osiguran sanitetski prijevoz, upozorava udruga.

Reakcija ministra Beroša

Ministar Beroš jučer je u priopćenju, među ostalim, istaknuo - "svaki protest koji je u skladu sa zakonom je legitiman i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanja zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja".

- S druge strane, kao ministar zdravstva, nemam razumijevanja i tolerancije prema uskraćivanju zdravstvene skrbi našim najranjivijim građanima kojima je sanitetski prijevoz ključan u njihovom liječenju i zbrinjavanju. O svim pitanjima treba konstruktivno razgovarati, što Ministarstvo čini, te se usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o tom pitanju. Još prošle godine Vlada, kao i Ministarstvo zdravstva, uspostavila je dijalog sa sindikatima i pokazala volju za rješavanjem tog pitanja te nema razloga za traženjem rješenja na ulici ili preko 'leđa' naših pacijenata, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš.

Braut: Štrajka u PGŽ nema, izjednačeni su koeficijenti vozača Saniteta i Hitne


Štrajka vozača Saniteta u Primorsko-goranskoj županiji nema jer su u toj županiji koeficijenti vozača Saniteta izjednačeni s koeficijentima vozača Hitne službe, rekao je u ponedjeljak zamjenik župana Vojko Braut.

Braut je na konferenciji za novinare rekao kako štrajka vozača saniteta u toj Županiji nema i da sanitet u Županiji pripada županijskom Domu zdravlja.

Karlovački vozači sanitetskog prijevoza štrajkat će u srijedu

Vozači karlovačkog sanitetskog prijevoza odlučili su da će se u srijedu priključiti kolegama u domovima zdravlja koji su jutros počeli sa štrajkom, jer se članstvo Sindikata medicinskih sestara/tehničara zajedno u Domu zdravlja Karlovac o sudjelovanju u štrajku dogovorilo tek kasno sinoć. Sindikalni povjerenik u karlovačkom Domu zdravlja Tomislav Cerovac izjavio je da će iz sindikata tijekom dana o sudjelovanju u štrajku obavijestiti poslodavca, odnosno Dom zdravlja.

- Odlučeno je tako jer podržavamo potrebu da se izjednače prava u plaćama. Štrajkat ćemo do donošenja uredbe kojom bi se u državi izjednačile plaće vozača, odnosno dok nam se ne vrate oduzeta prava, rekao je Cerovac.

U Karlovačkom Domu zdravlja je 35 vozača, a njih 25 je sindikalno organizirano. 

Ravnateljica Doma zdravlja Tatjana Šterk Tudić kazala je kako još nije dobila obavijest o namjeri pokretanja štrajka, istaknuvši da se sanitetski prijevoz odvija uobičajeno.

- Ako dođe do štrajka poduzet ćemo sve da pacijenti ne budu uskraćeni za uslugu sanitetskog prijevoza, problem ćemo rješavati od slučaja do slučaja. U pravilu nisu svi u štrajku, a postoji koordinacija sa Zavodom za hitnu medicinu, kao i mogućnost da uskoče vozači drugih domova zdravlja koji nisu u štrajku, navela je Šterk Tudić.

Knin: "Radim 36 godina, ovo se ne može više"


Tridesetak posto djelatnika saniteta u Kninu i dalje radi. Iako je tek 16. dan u mjesecu, djelatnici kninskog saniteta već imaju po 30 do 40 sati prekovremenog rada. Sindikalni povjerenik Jure Bračić za HTV je izjavio da im kolege, primjerice u Istri, "imaju 1500 kuna veću plaću za potpuno isti posao". Na prekovremene sate su, rekao je, navikli, jer takav je posao. 

- Ako se do srijede ili najkasnije do četvrtka ne promijeni ništa, mi ćemo obustaviti vožnju u potpunom obliku, znači - neće voziti nitko!, rekao je Bračić.

Prema pravilima, svako sanitetsko vozilo trebalo bi uz vozača imati i medicinsku sestru.Voditeljica Sanitetskog prijevoza Knin Manda Vukoja kaže za HTV da imaju deset vozača i, u najboljem slučaju, četiri sestre - nekad odu na posudbu u ambulante pa ostanu tri ili dvije. Kaže i kako se u jednom vozilu vozi i po pet pacijenata da bi ih jedna sestra mogla sve ispratiti.

- Radim 36 godina. Prošla sam sve - od korone, rata, nema u kojim uvjetima nisam radila i kako. Ovo se ne može više! Došlo je vrijeme kad se treba nešto riješiti. Ne možemo se boriti za demokraciju, a na nivou jedne države biti različiti, poručila je Vukoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!