23:24 / 15.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

Vozači saniteta: Tražimo da nam se vrati stari koeficijent

Ivan Trčak

Ivan Trčak

Foto: Dnevnik / HRT

Od utorka je u bijelom štrajku više od 700 vozača saniteta. Sindikat medicinskih sestara i tehničara kao razloge navodi nezakonito oduzet koeficijent, neisplatu posebne nagrade za skrb o COVID pacijentima, obavljanje poslova hitne medicine što je zakonski zabranjeno te to što ih sustav zanemaruje.

Poručuju kako će, iako je u Ministarstvu usuglašeno povećanje koeficijenta, dok se to zaista i ne dogodi, voziti isključivo i samo prema pravilniku. Napominju da vožnja po pravilniku, koji ne funkcionira u praksi za pacijente, znači da se prijevozi naručuju 24 sata unaprijed do 150 kilometara, od 150 kilometara 48 sati unaprijed, a prestaje i kršenje prometnih propisa, voze bez svjetlosne i zvučne signalizacije.


- Neće biti kao do sada da će biti nalog danas za danas. Problem će to prouzročiti po odjelima bolnica, svi koji imaju otpuste pacijente morat će najaviti 24 sata ranije. To je striktno prema pravilniku o sanitetskom prijevozu. Svakako da će se to usporiti, rekao je za podnevni Dnevnik Ivan Trčak iz sindikata Medicinske sestre i tehničari zajedno.

Naglašavaju da se prati i tehnička ispravnost vozila te da će se prevoziti onoliko pacijenata koliko je propisano tehničkim karakteristikama vozila. Iznimno, radi trenutačne situacije izazvane koronavirusom, u danu će se voziti pacijenti s COVID-om u bolnicu, napominju.

- Imamo dežurstva, hitne prijevoze pod rotacijama, a nismo adekvatno plaćeni za to, dodaje.

Povećanje koeficijenta koji traže je usuglašen s ministarstvom zdravstva, ali odluka još nije zaživjela.

- Mi ne tražimo povećanje, samo da nam se vrati stari koeficijent, poručuje Trčak.

Štrajk nastavljaju do ispunjena zahtjeva.

Vozači podsjećaju da problem traje od 2011., a nastao je razdvajanjem hitne i saniteta te napominju da je sanitetu oduzet koeficijent 0.95 i dodijeljen 0.776. Tvrde kako rade protuzakonito hitne prijevoze te da im se prijeti sankcijama ako ne žele kršiti Zakon.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!