14:20 / 17.01.2020.

Autor: Anita Markovina Radnić/V.K./HRT

Vozači splitskog Prometa "pokretne mete"

-

-

Foto: - / -

Novi napad na vozače splitskog javnog prijevoza. Sinoć, za vrijeme vožnje, vozača je fizički napala putnica. Nije teško ozlijeđen, ali vožnju zbog šoka ipak nije nastavio.
Novi napad na vozače splitskog javnog prijevoza. Sinoć, za vrijeme vožnje, vozača je fizički napala putnica. Nije teško ozlijeđen, ali vožnju zbog šoka ipak nije nastavio.

Samo prošle godine vozači Prometa napadnuti su 15 puta. Od 1. siječnja - napadi na njih smatraju se - kaznenim djelom. 

Dva udaraca u glavu - dok je vozio - zadobio je vozač splitskog Prometa. Napala ga je žena.

- Ta osoba je ušla u autobus, počela je neartikulirano vikati o nekom novčaniku pa pretpostavljam da je neubrojiva. Otvorila je vrata vozačeve kabine i dva puta ga udarila u vožnji, šakom u glavu, rekao je Hrvoje Mlikota, vozač i povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika u Prometu Split d.o.o.

Iz nosa mu je curila krv, a batina bi bilo i više da je putnici nisu spriječili. Od početka godine to je već drugi incident, a isti vozač i prije koji mjesec fizički je napadnut. Zbog novog šoka istog je trenutka otvorio bolovanje.

- Normalno da nam to stvara određene probleme u svakodnevnom funkcioniranju, odnosno u broju vozača koji su nam na raspolaganju, naglašava Miroslav Delić, predsjednik Uprave Prometa Split d.o.o.

Vozači Prometa pokretna su meta - samo lani dvadesetak su im puta autobusi zasuti svakojakim predmetima. Za fizički napad na njih prema novom Kaznenom zakonu može se dobiti i pet godina zatvora, ali huligani za to, očito ne mare.

- Prije neki dan smo imali napad zbog krađe torbice s novcem našeg vozača,  rekao je Delić.

Direktor traži strože kazne i upozorava potencijalne napadače na neprihvatljivost takvog ponašanja jer ugrožena je, ističe, i sigurnost putnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!