Minibusem kroz uske dubrovačke ulice

11.01.2022.

16:52

Autor: Morana Baričević/Regionalni dnevnik/HRT

Vožnja Dubrovnikom električnim minibusem

Vožnja Dubrovnikom električnim minibusem

Foto: HRT / HRT

Dubrovački javni gradski prijevoznik Libertas počeo je s testiranjem električnog minibusa za prijevoz putnika u dijelove Grada koji dosad nisu bili povezani javnim prijevozom, poput Montovjerne, Viktorije i Bosanke. 

Vožnja električnog minibusa s Pila na Montovjernu izazvala je veliko odobravanje. Posebno starijih. To se, kažu, odavno trebalo dogoditi.

Riječ je o testnoj vožnji kroz dijelove Dubrovnika koji inače nisu povezani javnim gradskim prijevozom.

- Cilj je utvrditi koje su njegove mogućnosti s obzirom na zemljopisne specifičnosti Dubrovnika, imamo puno uzbrdica, puno nizbrdica, imamo neke ulice kao što je ova na kojoj se mi sad nalazimo u koje autobus većih dimenzija ne može ući – pojašnjava Nikša Grljević, glasnogovornik Libertasa Dubrovnik d.o.o.

Vozači dubrovačkih autobusa su naviknuti na uske ulice i provlačenje između parkiranih vozila.

No, kako kaže Ivan Radić, vozač Libertas Dubrovnik d.o.o. minibus je mali po gabaritima pa još lakše prolazi, a i dobro vuče uzbrdice.

Maksimalni kapacitet mu je 21 putnik, a domet 200 kilometara.

Testiranje će potrajati još nekoliko dana, u drugim, sličnim dijelovima Grada.

- Za sada gdje god smo bili po dubrovačkim ulicama vozilo zaista svugdje prolazi, svugdje je u funkciji, nema nekih problema zato što je malo veći od osobnog vozila – naglašava Tomislav Višević, voditelj servisne podrške distributerske grupe.

Sutra će testna vožnja biti na području Viktorije, kao i danas - bez naplate karata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!