19:50 / 04.11.2021.

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Vraćaju li se učenici u školske klupe?

Vraćaju li se učenici u školske klupe?

Vraćaju li se učenici u školske klupe?

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon kratkih jesenskih praznika, u većini osnovnih i srednjih škola nastava se provodi na daljinu. Prema epidemiološkim podacima, 4793 učenika pozitivna su na koronavirus, a u samoizolaciji je njih 7480. Neke su županije već donijele odluku o načinu izvođenja nastave - u gradu Zagrebu u ponedjeljak se svi učenici vraćaju u školske klupe. U nekim školama nastavu na daljinu prate i učenici nižih razreda. 

- Nastavu na daljinu smo organizirali putem zoom platforme, idemo u realnom vremenu, vrlo nam je važno da su učenici aktivni sudionici, pa su cijelo vrijeme uključeni slikom i zvukom, rekla je učiteljica razredne nastave Snježana Komarčić iz OŠ Središće, Zagreb.

U većini škola ova dva dana nastava na daljinu izvodi se u realnom vremenu. A provjere znanja odgođene su do povratka u učionice.

- Trebali smo imati ovaj tjedan dva testa, taman danas i sutra, ali će nam to odgoditi za idući tjedan, poručila je učenica Dora iz Zagreba.

U nekim školama i danas i sutra nastava se provodi uživo.

- Procjena je bila i Stožera i osnivača da trenutna epidemiološka slika je zadovoljavajuća, mi trenutno od tri tisuće učenika imamo svega petnaest učenika koji su službeno oboljeli od Covida, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo Goran Grgurač.

Neke županije već su donijele odluke o organizaciji nastave za idući tjedan.

- Odgojno-obrazovni rad za sve učenike osnovnih i srednjih škola Grada Zagreba od 8. studenog 2021. godine organizirat će se prema modelu A, odnosno uživo u školama, poručili su iz Grada Zagreba.

- Donesena je odluka, da će se nastava u svim školama u kojima je Vukovarsko-srijemska županija osnivač održavati on-line nastava u periodu od 8. do 12. studenoga ove godine, dodao je v.d. pročelnika Ureda župana Vukovarsko-srijemske županije Marko Dikonić.

Odluke ostalih županija trebale bi biti poznate sutra.

- I sutra ćemo imati još dodatni sastanak i mislim da ćemo se u ponedjeljak vratiti na onaj model A, s iznimkom škola koje procijene da u njihovoj školi situacija nije dobra, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ-a Mato Lukić.

Ministar znanosti i obrazovanja poručuje:

- Zatvaranje škola neće Bog zna kako pridonijeti zaustavljanju ove situacije, to može jedino procijepljenost i isključivo dovoljan broj procijepljenih građana da možemo relaksirati sve te skupa mjere, istaknuo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Te po tko zna koji put dodaje - da bi škole ostale otvorene, važno je cijepiti se.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!