"Mali ljudi, nemojte se buniti, postoji VIP klasa!"

15.04.2021.

07:00

Autor: Anita Markovina Radnić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

default error photo

Ne smiruju se strasti u Vranjicu. Mještani i dalje upozoravaju na neriješene ekološke probleme u okruženju. Kažu kako se ni nakon stotina mailova, istupanja u medije i izlazaka inspekcija na teren za zaštitu zdravlja građana nije napravilo ništa.


- Ovo bi trebalo reći pametnom, osviještenom čovjeku puno. Znači, ako imate znak na cesti - vi stajete, jer ako ne stajete moguć je sudar. Uredno se kroz tu kapiju ulazi i uredno se radi, kaže Bruno Malbašić iz građanske inicijative „Mesto koje hoće živjeti”.

I fotografije, tvrde u građanskoj inicijativi, dokazuju da se u vranjičkome brodogradilištu radi, a ne bi, kažu, smjelo.

- Čak je počeo i nekakve nadogradnje. Kako pored inspekcijskog pečata je njemu to dozvoljeno, mi ne znamo. Mi nećemo ulaziti u to je li država u pravu ili je bivši vlasnik u pravu. Očito tu nešto postoji, smatra Martina Grgić Vukić iz Gradske inicijative „Mesto koje hoće živjeti”.

Najmanje 300 sudskih sporova direktor Marko Rapić vodio je ili vodi s državom. Problem je pravno vrlo složen, a prije godinu dana podignut je na višu razinu - koncesiju za ovo pomorsko dobro dobili su drugi, no još nisu ušli u posjed. Rapić, kojega su mještani i prije optuživali za svakojaka onečišćenja, tvrdi kako sada ne posluje.

- Brodogradilište se samo u minimumu redovno održava i drži moja tvrtka u retenciji, kaže Marko Rapić, prokurist tvrtke R.L.E. i direktor Brodogradilišta Vranjic.

Za probleme koji se, barem kada je o ekologiji riječ, prelamaju preko leđa mještana, krivi državu.

- Moja tvrtka nije pokretač, izvor i uzrok tih problema i sudskih sporova već nezakonit rad državnih institucija, poručuje Rapić.

- Ja osobno mislim da je on čak donekle u pravu. Ovo konkretno nije njegov problem. Ovo je problem Županijske lučke uprave, smatra Malbašić.

Ravnatelj lučke uprave Domagoj Maroević nije nam se javljao na mobitel. Muk s druge strane mještanima Vranjica je svakodevica baš kao i zaprašivanja sa žitnog terminala, prekrcaj sumnjivoga željeza u luci, skladištenje petrolkoksa na otvorenom, strepnja zbog najave gradnje naftnog terminala.

 - Poruka je sljedeća: vi ste mali ljudi, nemojte se buniti, postoji VIP klasa! To je moj odgovor na to, kaže Malbašić.

Ni nakon izlazaka inspekcija na teren ništa se, kažu, nije pomaknulo s mjesta, ali svima kojih se tiče poručuju kako su žilaviji nego što misle! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!