18:37 / 10.10.2019.

Autor: Marina Gantar/HRT

Vratio se iz Abu Dhabija u Osijek i uveo liječenje pretilosti

-

-

Foto: - / -

Na prvoj operaciji, prilikom otvaranja barijatrijskog programa, potporu mu je došao dati i njegov inozemni mentor.
Mnogo je naših liječnika proteklih godina otišlo u inozemstvo. Sljedeća priča govori o jednome od njih koji se - vratio u Hrvatsku. Osječki kirurg Zdenko Boras uveo je nakon povratka u tamošnji KBC vrlo zahtjevno kirurško liječenje pretilosti. Takvim operacijama rješava se problem dijabetesa kod 60% pacijenata, a u 80% slučajeva - pretilost.

Abdominalni kirurg Zdenko Boras svoja će znanja, koja je tri godine stjecao radeći u dalekom Abu Dabiju, primjenjivati u osječkom KBC-u.

Njegovu odluku pacijenti su jedva dočekali.

Na prvoj operaciji, prilikom otvaranja barijatrijskog programa, potporu mu je došao dati i njegov inozemni mentor.

Zahvat se obavlja laparoskopski, uz nekoliko malih rezova.

Dr. Boras kaže kako će raditi dvije vrste resekcije želuca - želučanu premosnicu ili sliv resekciju želuca.

Četiri sata nakon operacije pacijent može hodati, a kući odlazi za 2 do 3 dana.

- Ovakve operacije su do sada u Hrvatskoj rađene sporadično još nije bilo ni jednom planski okupljanje tima što se upravo danas događa. Zapravo je to povijesni trenutak za Hrvatsku - otvaranje prvog barijatrijskog centra, istaknuo je doc. dr. sc. Grgur Dulić.

Pacijentu se pristupa multidisciplinarno, uz kirurge, u timu su gastroenterolozi, nutricionisti i psihijatri. Barijatrijski program u osječkom KBC-u tako postaje redoviti. U početku će se obavljati dvije operacije na tjedan, a s vremenom će se njihov broj povećati.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!