Vratio se iz Njemačke nakon šest godina sa znanjem o pčelama i medu

25.02.2023.

07:00

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Med

Med

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Donosimo priču o Miroslavu Dumboviću iz mjesta Tužno u Varaždinskoj županiji, koji se nakon šest godina rada u Njemačkoj, vratio u domovinu. Ondje je bio zaposlen u tvrtki za proizvodnju meda, pa će stečena znanja sada primjenjivati u svojem kraju gdje završava formiranje vlastitog pčelinjaka.


Kao i mnogi mladi ljudi, i Miroslav je u jednom trenutku svoju budućnost vidio u Njemačkoj. Imao je završenu školu za pčelara, pa ga nisu zanimali drugi poslovi osim onih vezanih za pčele i proizvodnju meda. I tako se 2017. zaposlio na velikom pčelinjaku u okolici Wiesbadena na području središnje Njemačke.

- Najviše sam naučio o uzgoju i selekciji matica, to je bitna razlika između nas i njih. Oni puno više posvećuju pažnje uzgoju i selekciji, raznim pasminama pčela, isprićao je Miroslav Dumbović, pčelar iz Tužnog.

Pčele su pašu vozili i na područja udaljena 800 kilometara. U Njemačkoj je med skuplji nego kod nas i pakira se u manje staklenke.

Med je negdje oko 7-8 eura pa do 20 eura, ovisi o sorti. Tvrtka u kojoj sam radio pakira kompletan med u male teglice od 250 i 500 grama. Rijetko što se pakuje u teglice od kilograma, istaknuo je Dumbović.

Nakon šest godina u Njemačkoj, vratio se u svoj kraj, pa potkovan novim iskustvima, u Tužnom sada proširuje svoj pčelinjak i prikuplja dokumentaciju za otvarnje OPG-a.

Neki krajnji cilj mi je izlazak na strano tržište. Ostalo mi je dosta kontakata iz Njemačke, usavršio sam jezik i pošto smo u EU - zašto ne to iskorisititi. Cijene su gore bolje, a kvaliteta se prepoznaje u bilo kojem dijelu Europe, uvjeren je.

Tim više što i u njemačkim trgovinama ima jeftinog meda, upitnog podrijetla i kvalitete. Pa svaki pravi med, s imenom i prezimenom pčelara koji ga je stavio na tržište, put do kupaca pronalazi bez problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!