Ministarstvo zdravstva: Vraćamo pacijente primarnoj zdravstvenoj zaštiti

06.03.2022.

15:11

Autor: HRT

Liječnik

Liječnik

Foto: Darko Stojanovic / Pixabay

Domove zdravlja i liječnike obiteljske medicine moramo organizacijski, kadrovski i financijski osnažiti kako bi mogli pacijentima pružati što učinkovitije i sveobuhvatnije zdravstvene usluge te rasteretiti bolnički sustav - rekao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Zapad i savjetnik ministra zdravstva za primarnu zdravstvenu zaštitu docent dr. Miroslav Hanževački.

Dugogodišnji nagomilani problemi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti još više su naglašeni u protekle dvije godine epidemije COVID-19. Nezadovoljni su i liječnici obiteljske medicine i pacijenti, pa očekujemo konstruktivne prijedloge kako bi konačno zakonsko rješenje bilo što kvalitetnije. Pozivamo i sve stručne udruge i udruge koje predstavljaju interese pacijenata da se uključe, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Traže se rješenja, poziv svima da se uključe

- Puno je pitanja, tema i problema na stolu za raspravu o budućnosti primarne zdravstvene zaštite, statusa i organizacije domova zdravlja i liječničkih timova na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Dvije godine epidemije odnijelo nam je vremena, energije i financijskih sredstava, ali sa smirivanjem epidemije žurno se okrećemo traženju rješenja kako bismo vratili pacijente liječnicima obiteljske medicine, omogućili učinkovitije obnavljanje preventivnih i dijagnostičkih pregleda, a nama liječnicima primarne zdravstvene zaštite omogućili da se više posvetimo pacijentima, a manje administriranju, ističe Hanževački,

Dodaje da podržava nastojanja liječnika obiteljske medicine da njihove usluge budu što dostupnije pacijentima, te da ih se organizacijski, kadrovski i financijski osnaži kako bi temeljna zdravstvena zaštita bila na zadovoljstvo i liječnika i pacijenata.

Produljenje radnog vijeka liječnicima?


- Obiteljska medicina temelj je zdravstvene zaštite u svakoj zemlji. Imamo mi dobra iskustva na ovom području i samo ih moramo ponovno uspostaviti primjereno trenutnim potrebama. Kao i u drugim granama medicine evidentan je manjak zdravstvenih djelatnika. Sada nas je u obiteljskoj nešto više od dvije tisuće, a ni dobna struktura nije ohrabrujuća. Trećina liječnica i liječnika starija od 60 godina. Možda zato već sada možemo razmišljati o mogućnostima produljenja radnog vijeka liječnicima u ambulantama obiteljske medicine, posebno u krajevima zemlje gdje je njihov nedostatak najizraženiji, a do vremena kada stasaju nove generacije liječnika koji svoju profesionalnu budućnost vide u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Tu su nam jako važne specijalizacije iz obiteljske medicine na čijem provođenju treba još intenzivnije raditi, kaže Hanževački. 

Pomoć liječnicima - administratori

U prijedlozima koji bi trebali unaprijediti obiteljsku medicinu značajno mjesto zauzima i prijedlog da se u sustav primarne zdravstvene zaštite uvedu administratori koji bi omogućili liječnicima i medicinskim sestrama da se više vremena posvete potrebama pacijenata.

- Time bismo pomogli rješavanju opravdanih primjedbi pacijenata da su im njihovi obiteljski liječnici sve manje dostupni, a liječnike rasteretili sadašnjeg pritiska administriranja, kaže Hanževački i dodaje da je cilj uvesti što učinkovitiju komunikaciju pacijenata s njihovim izabranim liječnicima, omogućiti bolju pristupačnost dijagnostičkim pregledima kod obiteljskog liječnika i smanjiti pritisak pacijenata na bolnički sustav za sve usluge koje se mogu obaviti u domovima zdravlja i ambulantama obiteljske medicine.

Ništa neće ići ni lako ni brzo, ali važno je da zajednički tražimo rješenja. Razgovor, sagledavanje problema iz svih kutova, međusobno uvažavanje i htijenje da budemo na korist pacijentima, to je važan element za početak. U službi ovog cilja, svoja iskustva iz primarne zdravstvene zaštite i upravljanja sustavom proteklih godina stavio sam na raspolaganje ministarstvu zdravstva i vjerujem da ćemo vrlo brzo učiniti prve iskorake u boljim rješenjima sadašnjih problema. Izmjene u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti otvorit će prostor provedbi mnogih rješenja u praks zaključuje Miroslav Hanževački, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb Zapad i savjetnik ministra zdravstva za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!