07:31 / 10.12.2019.

Autor: D.M./P.F./HRT

Vrdoljak: Dok je HNS dio vladajuće većine Divjak će biti ministrica

-

-

Foto: - / -

Nakon razmimoilaženja zbog štrajka prosvjetara, nove su se trzavice pojavile zbog loših rezultata naših učenika na testiranju PISA. Vrdoljak je kritizirao i predsjednicu.
Nakon novih napetosti između HDZ-a i HNS-a, koje su nastale zbog predsjedničinih kritika obrazovne reforme, te žestokog odgovora predsjednika HNS-a, u Banskim dvorima održan je sastanak vladajuće koalicije.

Nakon sastanka o odnosima u koaliciji i inicijativi SDP-a za opozivom Blaženke Divjak izjave su dali predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

- Dok je HNS dio vladajuće većine Blaženka Divjak će biti ministrica znanosti. Mislim da je to dovoljno reći, sve smo rekli. Ljudi, samo reforma obrazovanja treba biti uspješna, rekao je Vrdoljak.

Na pitanje hoće li premijer braniti ministricu Divjak u Saboru Vrdoljak je rekao da ju premijer mora braniti.

- Pa tko će drugi nego premijer, rekao je.

- Stav je HDZ-a da prijedloge za pokretanje povjerenja ministrima nećemo prihvatiti. U pravilu su takvi zahtjevi neosnovani i mi tu ne ulazimo uopće u raspravu oko toga da ćemo taj predmet odbiti, ali o nastavku suradnje s HNS-om i s ostalim koalicijskim partnerima, pa i o statusu Blaženke Divjak, ćemo razgovarati naknadno, rekao je Bačić.

Vladajuću koaliciju ponovno opterećuju nesuglasice HDZ-a i HNS-a. Nakon razmimoilaženja zbog štrajka prosvjetara, nove su se trzavice pojavile zbog loših rezultata naših učenika na testiranju PISA. Predsjednica Kolinda Grabar- -itarović kritizirala je reformu školstva, na što je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak uzvratio žestokim kritikama.

- Reakcije na izjave predsjednice o kurikularnoj reformi

- Očekujem konstruktivan razgovor o tome što je pred nama do kraja mandata, odgovorio je uoči sastanka Ivan Vrdoljak na pitanje očekuje li danas kritike premijera. Nije ni očekivao, kaže, idilične odnose između demokršćana i liberala. Na nama je da isporučimo obećano - obrazovnu reformu, subvencionirane kredite i smanjivanje poreznih opterećenja, dodao je.

Govoreći o SDP-ovom pokretanju procedure opoziva ministrice Divjak, Vrdoljak je kaže, uvjeren da HDZ i premijer neće nasjestina politikanstvo SDP-a. Naglasio je: "Obrazovnu reformu nosi HNS politički, a stručno i profesionalno Blaženka Divjak. Samo u tom paketu reforma može biti uspjena i bit će uspješna".


Pitanje da komentira izjavu Olega Butkovića da je situacija u koaliciji "živa žalost" začudilo je Milorada Pupovca. Najprije je upitao tko je to rekao a potom dodao ..."bar je živa". Potvrdio je kako ministrica Blaženka Divjak ima potporu manjinskih zastupnika u Saboru. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ističe da je koalicija stabilna. Odgovorio je i na pitanje hoće li HDZ podržati Blaženku Divjak kada se u Saboru bude glasovalo o njezinu opozivu. "O tom potom, kad to dođe na dnevni red. To sigurno neće biti na ovoj sjednici Hrvatskog sabora koja završava 13. prosinca. O tome ćemo razgovarati s našim koalicijskim partnerima, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!