14:32 / 29.10.2019.

Autor: M.Š./HRT

Vrdoljak ekskluzivno: HNS-ovi ministri neće sjediti pored Plenkovića i glasovati protiv njega

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u ekskluzivnom razgovoru za Hrvatski radio da je pod hitno potrebno riješiti pitanje situacije u obrazovanju.
Hoće li HNS doživjeti sudbinu MOST-a na sjednici Vlade, ne bude li glasovao za proračun? Dok visoki izvori iz HDZ-a najavljuju mogućnost Mostova scenarija i za HNS, ministri su uvjereni da će se ta stranka, koja traži dodatne povišice za učitelje preko koeficijenata i kompenzacijskih mjera - pribrati i shvatiti realnost.

- Jankovicz o HNS-u i Vladi: Imam dojam da nećemo ostati zajedno
- Marić: Prijedlog proračuna u četvrtak na Vladi


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u ekskluzivnom razgovoru za Hrvatski radio da je pod hitno potrebno riješiti pitanje situacije u obrazovanju.

- Hrvatska je realnost, ako nam išta treba biti važno, onda je to obrazovanje. To nam garantira "bolje one" koji će voditi zemlju za 20 godina. To je hrvatska realnost. Danas na tome i počiva naša politika i mislim da je to danas vrlo realna hrvatska realnost. Imamo gospodarski rast, imamo stabilno gospodarstvo. Izbjegavamo kaose, ali se nećemo dati ucijeniti. Ucjena je kada ti netko ne da provesti svoju politiku koju si najavio, prezentirao i dobrim dijelom odradio u zadnje dvije i pol godine.

No druga strana, HDZ, HNS-ove stavove također shvaća kao ucjenu...

- Ja se isto osjećam ucijenjenim kao i neki pojedinci iz HDZ-a. Ali to je potpuno irelevantno. Relevantno je da imamo problem u školama, da imamo problem u odnosima sa sindikatima, da imamo problem u provedbi reforme, a djeca i roditelji imaju problem u organizaciji svojih života. Ako se vratimo na taj sadržaj, onda ćemo brzo sjesti za stol da počnemo rješavati probleme koje ljudi u dnevnim rutinama imaju. Ali ako netko žali jer mu se reforma ne sviđa, jer misli da je loša, jer misli da nije do nje trebalo doći, onda nam to treba reći i više neće biti naš partner.

Što se može očekivati u četvrtak na sjednici Vlade na kojoj bi trebala biti odluka o proračunu?

- HNS je uvijek nudio rješenja i donosio rezultat, ma koliko bili odmetnici za neke u političkom životu. Bio sam u Vladi Zorana Milanovića, bilo je tema oko kojih se nismo slagali. Ali koalicijske vlade su koalicijske vlade, to je pitanje socijalne inteligencije, kompromisa te interesa zemlje u pojedinim trenucima.

Hoće li "tajnica pripremiti papire za smjenu HNS-ovih ministara", kao svojedobno za smjenu MOST-ovih ministara.

- Ne bih si nikad dozvolio, a mislim da ne treba niti premijer Andrej Plenković sebi dozvoliti da dio Vlade bude protiv. To su cirkusi. Ne trebamo u toj mjeri banalizirati politički život. Ili smo dio Vlade ili nismo dio Vlade, bez neke velike gorčine. Svatko jasno izlazi sa svojom političkom platformom, rezultatima i autoritetom pred građane. Nemojte misliti da će se dogoditi situacija da će članovi Vlade ispred HNS-a sjediti u Vladi pored premijera Andreja Plenkovića i glasovati kontra njega. To je prostituiranje nekih procesa koje ne trebamo raditi, zaključuje predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!