22:17 / 21.08.2019.

Autor: V.K./Hina

Vrdoljak: HNS će pokrenuti pitanje povećanja plaća prosvjetnih djelatnika

-

-

Foto: - / -

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka vladajuće koalicije u srijedu kako će HNS vrlo brzo pokrenuti i pitanje povećanja plaća prosvjetnih djelatnika.
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon sastanka vladajuće koalicije u srijedu kako će HNS vrlo brzo pokrenuti i pitanje povećanja plaća prosvjetnih djelatnika koji su godinama u nepovoljnijem položaju naspram ostalih javnih službi.


- Početak školske godine je pred nama i nemamo želju ni potrebu odugovlačiti. Vrlo brzo će ta tema doći na stol. Poznat je stav HNS-a i ministrice Blaženke Divjak - s obzirom da su zbog koeficijenata godinama učitelji i profesori bili u nepovoljnom položaju naspram ostalih službi i s obzirom što se od njih očekuje, vrijeme je da im se dignu plaće, poručio je Ivan Vrdoljak.

Navodi kako iznos nije u tolikoj mjeri opteretiv za proračun da se ljudima u resoru u kojem se događaju najveće reforme izađe u susret. U ovoj godini taj bi izdatak, tvrdi, iznosio oko 40 milijuna, a u idućoj 200 milijuna kuna.

Štrajkom prijeti i Udruga sinidikata vozača i prometnih radnika te Sindikat prometa i veza Hrvatske. Najavljuju djelomičan prekid rada u petak, 23. kolovoza, na svim linijama - u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu. Autobusima će doći pred Ministarstvo prometa sa zahtjevima da se bolje uredi tržište javnoga linijskog prijevoza putnika, a od poslodavaca će zatražiti povećanje plaća. Ako ih se i tada bude ignoriralo, ističu, pokrenut će generalni štrajk, i to 9. rujna, kada počinje nastava.
Vozači najavili djelomičnu obustavu rada


Predhodno je ministar financija Zdravko Marić poručio je da se nastavljaju razgovori o plaćama u zdravstvu i obrazovanju. Kaže kako je očekivano da se u izbornom ciklusu upućuju takvi zahtjevi Vladi, te da nitko ne negira želju da plaće zaposlenih u javnom sektoru rastu - ali u skladu s mogućnostima. I on i ministar zdravstva kažu da su u dobrim odnosima. Istodobno, ministar rada Josip Aladrović najavljuje rast mirovina u rujnu.


Kosor: Neće biti opoziva ministra zdravstva Kujundžića

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je nakon koalicijskog sastanka na kojem je bilo govora i o jamstvima Brodogradilištu 3. maj, koje bi trebala sutra donijeti vlada, kako je optimističan jer je to brodogradilište u drugačijoj situaciji od Uljanika te će se, kaže, za njega naći rješenje.

- Neće to biti sutra ni preksutra, tamo će se brodovi i dalje graditi, a moguće je da se to završi i s pozitivnom privatizacijom. Izračuni su takvi da država jedne kune neće platiti za 3. maj. Kada se brodovi naprave u cijelosti će se svi dugovi riješiti, a paralelno se priprema i privatizacija i postoje investitori koji su zainteresirani za kupnju 3. maja, rekao je Kosor i dodao kako se radi o novim investitorima no i dodao da o njima treba više reći predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Kosor je izvijestio kako su koalicijski partneri razgovarali i o nastavku sjednice Sabora te poručio da opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića neće biti jer će većina glasati suprotno od oporbenog prijedloga za opoziv.

Kada je riječ o pregovorima oko povećanja plaća u zdravstvu, Kosor je rekao kako će na idućem sastanku dobiti izvješće o tome što su ministar zdravstva i financija ispregovarali sa sindikatima.


- Moj osobni stav i stav HSLS-a je da treba doći do povećanje plaća za liječnike i medicinske sestre. Mislim da je zdravstvo na prvom mjestu jer je to odnos ponude i potražnje. Nama fali jako puno liječnika i medicinskih sestara jer je trend njihovog odlaska. Za ostale službenike ne vidim da je takav trend odlaska i potražnje na europskom tržištu. Moramo to riješiti da nam liječnici i medicinske sestre ostanu, rekao je Kosor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!