Vrdoljak: Ni lijevo, ni desno, samo naprijed

24.08.2019.

18:43

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

HNS je jedna od rijetkih stranaka koja još nije dala potporu nijednom predsjedničkom kandidatu. Odluku nisu donijeli niti danas u Karlovcu, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostujući u Dnevniku HRT-a.
U Karlovcu se ovoga vikenda okupio vrh Hrvatske narodne stranke. Razgovaraju o temama i aktivnostima koje planiraju za jesen i na kojima, kako kažu, već aktivno rade - veće plaće učitelja, nove porezne mjere i rasterećenja, predsjednički izbori. 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

HNS je jedna od rijetkih stranaka koja još nije dala potporu nijednom predsjedničkom kandidatu. Odluku nisu donijeli niti danas u Karlovcu, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostujući u Dnevniku HRT-a.

- Danas smo otvorili raspravu o predsjedničkim izborima na stranačkim tijelima. Odluku da podržimo jednog od njih nismo donijeli. Dapače, donijeli smo odluku da su svi dosadašnji kandidati otišli previše lijevo ili previše desno. HNS je lider građansko-liberalnog centra u Hrvatskoj i sigurno je da kandidati koji svoju kampanju temelje na podjelama lijevo i desno neće biti naš izbor. Mi ćemo na stranačkim tijelima krajem ovog mjeseca donijeti konačnu odluku o svom kandidatu ili kako ćemo nastupiti na predsjedničkim izborima, poručio je Vrdoljak.

Kako se moglo čuti prethodnih dana, HNS traži povećanje plaća za zaposlene u prosvjeti. 

- To je za nas jako važna tema i predsjedništvo stranke je razgovaralo o tome. Za nekoliko tjedana najveća reforma školstva ulazi u učionice, vrijeme je da se dugo godina obespravljeni prosvjetni radnici motiviraju i nagrade za obveze koje će preuzeti u reformi obrazovanja. Rast plaća u prosvjeti je jedan od prioriteta HNS-a, ustrajemo na tome i očekujem vrlo brzo razgovore s našim koalicijskim partnerima o tome. Oni znaju naš stav, računica je već napravljena - u ovoj godini očekujemo maksimalno 40 milijuna kuna, u sljedećoj novi rast od 2 posto, kaže predsjednik HNS-a.

Predsjednik HNS je, na primjedbu novinara kako neki članovi HDZ-a  smatraju da je riječ o ucjeni HNS-a te da je Branko Bačić izjavio "da će ako je riječ o ucjeni HNS biti za to da se koalicija razvrgne", ustvrdio kako se HNS-u vrlo često želi "staviti u usta ucjena, a mi samo jasno iznosimo svoj stav i otvaramo komunikaciju s koalicijskim partnerima".

- I sada jasno kažemo da 68 tisuća ljudi koji će nositi najveći reformski proces trebaju dobiti veće plaće i o tomu ćemo razgovarati s koalicijskim partnerima, rekao je Vrdoljak. Ustvrdio je kako nije riječ o ucjeni već o "pravu liberala da kažemo što mislimo i što su naše politike", a Vrdoljak vjeruje kako će i ovaj put u koaliciji pobijediti zdrav razum i da će se u odgovornim razgovorima pronaći rješenje.

- Očekujem da ćemo otvoriti vrlo argumentiranu raspravu- koliko je povećan proračun, koliko se i gdje planiraju novi izdatci i zašto, te ako je rast proračuna između šest milijarda i sedam milijarda kuna, gdje možemo očekivati povećanje troškova i iz kojih razloga i što je od toga jako bitno za budućnost Hrvatske", istaknuo je.

Vrdoljak je već ranije najavio da se više neće kandidirati na unutarstranačkim izborima. 

-  Mi smo na predsjedništvu stranke donijeli hodogram za unutarstranačke izbore, više od toga ću reći sutra na konferenciji za novinare. Izbori će se dogoditi između ožujka i svibnja iduće godine. Ja sam zadovoljan atmosferom u stranci, stalno nam dolaze novi ljudi, istaknuo je.

- Svi smo se složili oko politike - ni lijevo, ni desno, samo naprijed i na tome temeljimo unutarstranačke kampanje i izbora, poručio je Antun Vrdoljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!