19:05 / 02.09.2018.

Autor: HRT

Vrdoljak: Pokazali smo kako se ozbiljno vodi politika

-

-

Foto: - / -

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostujući u Dnevniku rekao je kako je vrlo uzbuđen što od sutra u školama kreće reforma obrazovanja.
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak gostujući u Dnevniku rekao je kako je vrlo uzbuđen što od sutra u školama kreće reforma obrazovanja

Vratili smo obrazovanje struci, uzbuđeni smo što imamo školstvo bez ideologije... a sve je počelo porukama i prosvjedima 1. lipnja prošle godine i porukama nakon toga -  da se radi o budućnosti Hrvatske. Podnijeli smo teške batine, posebno ja osobno. Nije bilo jednostavno, ali smo se vratili iskonskom bavljenju politikom, rekao je Vrdoljak. 

Vrdoljak je odgovorio i na pitanje o koaliciji s HDZ-om. Ja bih sve ovo ponovio. Naravno da smo naučili lekcije, ali smo donijeli rezultat. Ja osobno sam naučio lekciju da treba dobro paziti što se govori jer ne možeš pomisliti da će Most drugi put rušiti Vladu i da će biti ugroženi Agrokor i kreditni rejting i reforma obrazovanja i da to moraš staviti u komparaciju sa svojom riječi i onda žrtvuješ svoj politički život ili rejting, ali doneseš rezultat pa nam djeca imaju šansu. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u donošenju strategije obrazovanja te dodao kako HNS ne privatizira uspjeh na tom planu. 

Potvrdio je kako je HNS u petak osnovao izborni stožer za parlamentarne izbore. Opovrgnuo je kako razlog tome leži u strahu od prijevremenih izbora. Želimo se pripremiti - ljude, programe - kada god bili parlamentarni izbori. Nema veze s brojevima u Saboru. Potvrdio je da će na sljedeće izbore stranka izaći samostalno.

Istaknuo je kako i od drugih ministara očekuje ubrzanje reformi kao što je to učinila njihova ministrica.

Na upit o tome da je HNS  stranka s najviše donacija, Vrdoljak je rekao kako je  najveći dio tih donacija iz članstva. Članstvo je poslalo poruku da vjeruje u smjer kojim ide HNS i daje nam svoje povjerenje. 

Osvrnuo se i na probleme Uljanik grupe. Naglasio je da je Treći maj prije nekoliko godina bio u mnogo težoj situaciji nego što je danas Uljanik, a ipak je restrukturiran. Zato se takva šansa, smatra, treba dati i Uljaniku. Vlada, resorni ministri... ja nisam operativno uključen u proces pa ne znam brojeve, ali se treba dobro procijeniti da li se može ići u stečaj s restrukturiranjem, koliko to košta građane Hrvatske s obzirom na izdana jamstva i održivost buduće proizvodnje u brodogradilištu i što znači program restrukturiranja, kakav je on i da li treba njega usvojiti i onda na osnovu njega smanjiti izloženost garancije Republike Hrvatske, održati u onom volumenu proizvodnju kao što se održala u nekim drugim brodogradilištima. Svugdje su se volumeni smanjili, ali su se održali i na taj način donijeti odluku - što je jeftinije, a da ima dugoročni vijek održivosti, rekao je Vrdoljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!