19:57 / 17.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Vrdoljak: Prioriteti Istanbulska konvencija i kurikularna reforma

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je na ubrzanje reformskih procesa, izdvojivši kao prioritete ratifikaciju Istanbulske konvencije i eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme.
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pozvao je na ubrzanje reformskih procesa, izdvojivši kao prioritete u ovoj godini ratifikaciju Istanbulske konvencije (IK) i eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme.  

Svi HNS-ovi saborski zastupnici podržat će ratifikaciju Istanbulske konvencije, a što se tiče reformi, vrijeme je da ubacimo u petu brzinu poručio je Vrdoljak na konferenciji u Tuheljskim Toplicama gdje je HNS održao stranačko okupljanje kako bi analizirao izvješće Europske komisije i definirao aktivnosti koje će stranka poduzeti u svrhu ubrzanja reformi.

Podsjetio je kako je HNS za ratifikaciju te konvencije jednoglasno bio još 2015. godine, tada kao koalicijski partner u vladi Zorana Milanovića, no u SDP-u su tada, kaže, bili stava da s ratifikacijom treba pričekati i da nije pravi trenutak za taj potez.

Upitan za stajalište SDP-a koji najavljuje da će glasati za konvenciju samo u cjelovitom obliku, rekao je kako ne želi razmatrati statuse nekih kolega koji su 2015. razmišljali da možda ne treba, a danas su bezuvjetno za, po drugim uvjetima. Stvarno nemam više vremena ni živaca to analizirati. Dajte da izglasamo tu konvenciju i počnemo raditi druge stvari koje se tiču boljeg života građana rekao je, dodavši kako je politizacija oko tog pitanja prisutna unutar nekoliko stranaka. Tu, kaže, nije samo riječ o HDZ-u, već ima i drugih stranaka koje neće jednoznačno glasati.

Istaknuo je i kako je HNS, osim ubrzavanja procesa izglasavanja Istanbulske konvencije, isprovocirao ubrzanje rješavanja problema 'blokiranih'.
Da nema HNS-a, pitanje je u kojem bi se tempom provodile reforme i s kojim rezultatom. Naš doprinos je sigurno vidljiv, ocijenio je Vrdoljak nakon što su HNS-ovci cijelo prijepodne u Tuheljskim Toplicama analizirali izvješće EK i zaključili da je to jedna konstruktivna kritika za hrvatsku vladu te da upućuje na potrebu ubrzanja reformskih procesa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!