18:04 / 05.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Vrdoljak: Vjerujem da ćemo ispraviti koeficijente u obrazovanju

-

-

Foto: - / -

U tijeku je koalicijski sastanak u Banskim dvorima.
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak je nakon dužeg sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem izrazio uvjerenje da će se ispraviti nepravde u koeficijentima složenosti poslova za učitelje i profesore.

Na sastanku s premijerom, na kojem je bio i aktualni član predsjedništva i središnjeg odbora HNS-a Miodrag Batinić, razgovarali su o poreznoj reformi, nadolazećem proračunu, aktualnim političkim temama, kao i o realizaciji i uvođenju kurikularne reforme koju prati i rast koeficijenata složenosti poslova za učitelje i profesore.- Još se računa u kojem trenutku i koliko je moguće izaći u susret sindikatima, a da nije preveliki trošak za proračun", rekao je Vrdoljak nakon sastanka ispred Banskih dvora. Smatra da je u okviru reforme došao trenutak da se isprave nepravde u koeficijentima te izrazio uvjerenje da će u tome i uspjeti.
 
Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Uoči sastanka, izjave su novinarima dali premijer Andrej Plenković te čelni čovjek koalicijskog partnera HNS-a Ivan Vrdoljak.

Ivan Vrdoljak nije rekao što će se dogoditi ako ne dođe do povećanja plaća. Smatra da će se naći novca u proračunu da se, kako je rekao, ispravi nepravda prema prosvjetnim djelatnicima".

- Mislim da se nepravde koje su prosvjetni radnici imali dug niz godina do sada, s nepravednim koeficijentima, ne s osnovicom, mislim da se to jednom treba riješiti. Mislim da je to pravi trenutak, kreće najveća reforma koja ulazi u učionice.

Vrdoljak također nije odgovorio na pitanje što će se dogoditi ako se ipak ti njihovi zahtjevi ne ispune. S druge strane, premijer Andrej Plenković vezano uz povećanje plaća kaže da je Vlada već puno učinila te da će se nastaviti s razgovorima.

- Imali smo stavove predstavnika sindikata osnovnih i srednjih škola. Stavili su na red pitanje koeficijenata. To ih muči godinama. Nije to tema koja relevantna za učitelje danas, prije pet minuta, prije dva dana... To je dio kontinuiranog socijalnog dijaloga koji vodimo s našim partnerima. U mandatu naše Vlade digli smo osnovicu plaća za više od 11 posto. Od 1. rujna diže se osnovica državnim i javnim službenicima za 2 posto, a od 1. siječnja digla se 3 posto. Sada će se dakle od listopada opet povećati plaća. Razumijem značaj rada učitelja profesora za hrvatsku budućnost, hrvatsku djecu. Ako nemamo kvalitetan sustav ne možemo biti kompetitivni kao pojedinci, društvo i država. Idemo u susret onoliko koliko možemo. U mandatu ove Vlade prosječna plaća narasla je za 800 kuna. Minimalna plaća je 3 tisuće kuna, a ponovno ćemo je dići. O tome ćemo obavijestiti poslodavce i sindikate na vrijeme. Idemo s onime što nam rast BDP-a omogućuje pa čak i više od toga. Napravit ćemo analizu i vratiti se s određenim sugestijama i prijedlozima sindikatima koji su ovu temu sada otvorili. Nema kraja Kolektivnog ugovora, osnovice smo riješili, a odluke o koeficijentima donosi Vlada.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!