Vrećice za biootpad i plastiku i u Zagrebu

13.07.2019.

14:00

Autor: Ana Anzulović/V.K./HRT

default error photo
Nastavlja se zagrebačka priča s odvajanjem otpada. Nakon što su vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu dobili stanari koji žive u obiteljskim kućama, na red su stigli i oni u stambenim zgradama.
Nastavlja se zagrebačka priča s odvajanjem otpada. Nakon što su vrećice za plastičnu i metalnu ambalažu dobili stanari koji žive u obiteljskim kućama, na red su stigli i oni u stambenim zgradama.

Nakon što je u veljači počela podjela po obiteljskim kućama, od lipnja i građanima u stambenim zgradama poštari dostavljaju 26 vrećica za biootpad i 13 za plastiku. One vrijede pola godine.

- Otpad koji su spremili u vrećice za plastiku stavljat će kraj spremnika za miješani komunalni otpad, a vrećice za biootpad odlagat će u spremnike koje će imati ispred stambenih objekata u vrećice za biootpad. Biootpad će se odvoziti jedanput tjedno iz higijensko-sanitetskih razloga, a plastika dva puta mjesečno, naglasio je Slavko Ivanda, pomoćnik voditelja podružnice Čistoće.

U Zelenoj akciji skeptični su zbog takvog rješenja.

- Brojni su nas građani već zvali da nisu zadovoljni sustavom prikupljanja biootpada jer nisu dobili vrećice za odvajanje i spremnici nisu pod kontrolom, svašta se u njih ubacuje i jednostavno to ne možemo nazvati sustavom jer ne vodi ničemu - istaknuo je Marko Košak iz Zelene akcije. 

U Čistoći kažu da je podjela tek počela i trajat će do kraja rujna. No kvalitetan kompost neće se moći dobiti prije nego što građani nauče što ide u spremnike za biootpad. Naprimjer, biootpad nisu meso, riba, kosti ni termički obrađena hrana. Zagreb se nije ugledao na neke europske primjere gdje su spremnici pod ključem, a vrećice imaju barkod kako bi se znalo tko, što i koliko baca, pa se i naplaćuje prema količini.

- Grad Zagreb vrlo slabo educira građane što bi trebali i gdje odvajati. To su neki sporadični leci, sporadična miniedukacija, to nije dostatno - rekao je Košak.

A i sustav je manjkav jer, prema izvješću Europske komisije o odvajanju i recikliranju otpada u svim europskim metropolama, Zagreb drži neslavno zadnje mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!