Iz HAC-a poručuju: Na put je najbolje krenuti sa zimskim gumama

16.01.2023.

21:27

Autor: Ivana Šilović/Jelena Tomac/Dnevnik/HRT/IMS

HAC poručuje: Zimska oprema najbolji je izbor

HAC poručuje: Zimska oprema najbolji je izbor

Foto: HRT / HTV

Stigla nam je nagla promjena vremena. Na Jadranu jaka kiša i olujno jugo koje je podignulo more. U gorskim krajevima najavljuje se do pola metra snijega. Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje za Gorski kotar, Liku i priobalje Dalmacije zbog grmljavinskih nevremena koja mogu prouzročiti poplave te prekid opskrbe strujom i vodom. 

Promet kroz Gorski kotar trenutno teče bez problema, a sve ceste su čiste, prohodne i otvorene za sve skupine vozila. Tako, međutim, nije bilo tijekom dana. Puno problema bilo je na dionici autoceste od Bosiljeva do Rijeke, o čemu je za HRT-ov središnji Dnevnik govorio Domagoj Lončar, voditelj Tehničke jedinice održavanja Bosiljevo u HAC-u.

- Jutros smo zabilježili duž cijele dionice autoceste A6 Bosiljevo- Kikovica jedan relativno kratak ali intenzivan nalet snijega. Imali smo na raspolaganju 19 vozila zimske službe međutim zabilježili smo 6 prometnih nezgoda od čega jedna s teže ozlijeđenim osobama. Bilo je i nekoliko prepriječenih kamiona koji nisu imali adekvatnu zimsku opremu. To nam je otežalo rad, ali smo tijekom dana uspjeli sve raščistiti.

Oborine se očekuju i dalje, posebno tijekom kraja tjedna.

- Savjet svim vozačima je da se dobro pripreme za put, da se informiraju. Zimska oprema je najbolji izbor, ljetne gume s lancima nisu baš neki izbor.

Kiša snijeg, jugo


Iz plusa u minus. Snijeg i ralice u Gorskom kotaru.


- Pozivamo tegljače, prikoličare da poštuju zimske uvjete na cesti, a to je kad vide ovakve uvjete, da stanu sa strane jer se zbog toga danas na autocesti dogodio zastoj, rekao je Valentin Crljenko, voditelj HAC-ove tehničke službe Delnice.


U Delnicama druga priča. Pahulje i zimu mještani su jedva dočekali.


- Ma nije me iznenadio, dočekao sam ga jedva... Još da je došao i ranije, kad je bila baka mraz.


- Konačno smo dočekali taj snijeg. Donosi radost najmlađima i onda kreću i skijaške aktivnosti.


Zabijelio se i ogulinski kraj, i to do tunela Kapela. U dijelu Like prema Dalmaciji povremeno obilna kiša.


- Vozači su i ovaj put krenuli nespremni na put najveće poteškoće su bile na cesti A6 Ri -G.K. jer su upravo vozači bez odgovarajuće zimske opreme bili probleme neprohodnosti, a ne snijeg na kolniku, rekla je HAK-ova izvjestiteljica Zvjezdana Horvat.


Jutros ga je napadalo i na sjeveru zemlje - od Hrvatskog zagorja do Prigorja te varaždinskog područja. Iako se danima najavljivalo ovakvo vrijeme, snijeg je neke ipak iznenadio - policija je zabilježila više prometnih nesreća.


- Pao nam je prvi ozbiljni snijeg na području Varaždinske županije, na terenu je 38 ekipa i 9 na području grada Varaždina, poručio je Mario Vdović iz PZC Varaždin


"Razmazio" nas je iznadprosječno topao početak zime. Ovakvo vrijeme u siječnju nije iznenađenje, potvrđuje struka.


- Idućih dana će ciklona biti dosta izražena tako da će ciklone dolaziti jedna za drugima, bit će dosta oborina pogotovo na Jadranu, zatoplit će, snijega će biti, ali ne u velikim količinama, kazala je meteorologinja Kristina Klemenčić Novinc.


U Splitu i Dubrovniku podnošljiva južina. Plovidba prema našim otocima bez nekoliko katamaranskih linija teče nesmetano.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!