07:13 / 11.06.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT/Dnevnik

Sloković: Iznijeli smo žalbe, vidjet ćemo što će odlučiti Vrhovni sud

Jadranka Sloković

Jadranka Sloković

Foto: HTV / HRT

Održana je javna sjednica Vrhovnog suda o žalbama na nepravomoćnu presudu u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim suoptuženicima, ali i HDZ-u u aferi Fimi media. Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kaže da će Vrhovni sud imati dosta posla.

- Uspjeli smo iznijeti svoje žalbe u jedan dan, relativno brzo. Žalba ima puno jer je nas puno, argumentacija je opširna, sad ćemo vidjeti koji će pravorijek donijeti Vrhovni sud. Vjerujem da će imati dosta posla kod odlučivanja oko toga što je u ovom predmetu bilo zakoniti i prihvatljivo a što je bilo, po našem mišljenju, kršenja zakona, poručila je Sloković.

- Kao predstavnik optužene pravne osobe - HDZ-a, podnio sam žalbu po 6 točaka zbog bitnih povreda odredaba kaznenoga postupka, tzv. apsolutno bitnih povreda, i vjerujem da će vijeće postupajući po podnijetoj žalbi ukinuti presudu u odnosu na optuženu stranku HDZ i predmet vratiti na prvostupanjski sud, rekao je zastupnik HDZ-a Vladimir Terešak.

Sanaderovi odvjetnici žale se na visinu kazne i odluku o oduzimanju imovinske koristi. Tvrde da ne postoji dokaz za organiziranje grupe, ostvarenje ciljeva te grupe i uloge Sanadera u njoj, a spornom naglašavaju i činjenicu da nisu imali mogućnost ispitivanja svjedoka koji su teretili Sanadera.

- Ostajemo kod stava da se točke 1.2 presude u cijelosti temelje na iskazu, odnosno obrani optuženog Mladena Barišića koji je u svojih 18 iskaza pred istragom u istražnoj fazi naveo sve redom inkriminacije koje predstavljaju osnove za presuđenje u svim tim točkama, a sadržajno ih nikada nije ponovio tijekom provedene rasprave niti su isti snimljeni, rekla je na sjednici Jadranka Sloković, odvjetnica Ive Sanadera.

Uz bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera te HDZ-a kao prve političke stranke koja je završila na optuženičkoj klupi, u studenome 2020. nepravomoćno su u ponovljenom postupku osuđeni i Sanaderovi suoptuženici. 


Sanader je osuđen na povrat 16 milijuna kuna i osam godina zatvora, što je godinu dana manje od prve presude iz 2013. godine koju je ranije ukinuo Vrhovni sud. Bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine i 10 mjeseci zatvora, dok je na prvom suđenju bio osuđen na tri godine zatvora. 


Blagajnica Branka Pavošević je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu kaznu od godinu i četiri mjeseca, dok je na prvom suđenju bila osuđena na godinu i šest mjeseci. HDZ je odlukom sudskog vijeća kojim je predsjedala sutkinja Irena Kvaternik osuđen na plaćanje novčane kazne od tri i pol milijuna kuna i povrat 14,6 milijuna kuna u proračun, dok je stranci u prvom suđenju izrečena novčana kazna od pet milijuna kuna. 


Glasnogovornik Sanaderova vlade i stranke Ratko Maček koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu odlukom zagrebačkog Županijskog suda je oslobođen optužbe. 


Prije izricanja druge nepravomoćne presude preminula je Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije Fimi media preko koje se izvlačio novac iz državnih institucija i tvrtki. Ponovljeno suđenje počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu nešto strožu presudu donesenu još 2013. 


Mjesec dana od nepravomoćne presude za Fimi mediju, Ustavni sud je odbio Sanaderovu tužbu u aferi Planinska zbog koje izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu, a tom odlukom najvišeg suda iscrpljena su sva pravna sredstva kojima presudu može osporavati pred nacionalnim sudovima. 


Presudu u slučaju Planinska, u kojoj je Sanader osuđen za primanje 17,5 milijuna kuna provizije nakon što je država za njegova premijerskog mandata otkupila zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, zagrebački Županijski sud donio je 2017. a Vrhovni sud potvrdio u travnju 2019. 


No, državno odvjetništvo je u studenome otkrilo da unatoč pravomoćnoj presudi Sanaderu još nije ovršeno 17,5 milijuna kuna jer mu je sva imovina, osim mirovine, blokirana u slučaju Fimi media koju nakon žalbi čeka pravorijek Vrhovnog suda. 


Sanader čeka i odluku Vrhovnog suda zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine za što je osuđen na šest godina. Postane li ta presuda pravomoćna Sanader će državi trebati vratiti još pet milijuna eura. 


Odluka Vrhovnog suda u slučaju Fimi media često se spominjala i u nedavnim medijskim raspravama predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, posebno tijekom postupka izbora čelne osobe najvišeg suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!