Vrhovni sud jednoglasno odbacio prijedlog Okvirnih mjerila za rad sudaca

12:07 / 10.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić

Foto: Patrick Macek / PIXSELL

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić obavijestio je u petak Ministarstvo pravosuđa i uprave kako je proširena opća sjednica Vrhovnog suda, održana u ponedjeljak, jednoglasno zaključila da prijedlog novih Okvirnih mjerila za rad sudaca nije podoban za raspravljanje.

Vrhovni sud je precizirao da prema jednoglasnom stavu proširene sjednice, koju čine svi suci Vrhovnog suda, po dva predstavnika viših sudova te po jedan predstavnik svakog županijskog suda, dostavljeni prijedlog nije podoban za raspravljanje jer ne sadrži bilo kakvo obrazloženje, kao niti razloge zbog kojih je predložen.

Vrhovni sud je pojasnio kako sjednica traži da svaka predložena nova stavka bude detaljno obrazložena kako bi se vidjelo zbog čega je predložena i kako bi se utvrdilo što se želi postići pojedinim mjerilom. Dodaje da su u pripremi proširene sjednice Udruga hrvatskih sudaca, deset sudova te više sudova dostavili opširne pisane primjedbe na predloženi tekst.

- Okvirna mjerila koja su sada na snazi donesena su krajem 2019. te je izostala bilo kakva analiza njihovog kvantitativnog i kvalitativnog utjecaja na rad sudaca. Proširena sjednica smatra da je period od dvije godine realne primjene vrlo kratak za objektivnu i cjelovitu analizu učinka na veliki sustav kao što je pravosuđe, ističe Vrhovni sud dodajući da se u protekle dvije godine rad sudbene vlasti odvijao u posebnim uvjetima uzrokovanim pandemijom te potresom u Zagrebu i na Banovini.

Najviši sud zaključuje da Okvirna mjerila imaju veliku važnost i presudan utjecaj na ocjenjivanje sudaca o čemu ovisi profesionalni napredak, ali i stegovna odgovornost svakog suca, zbog čega su od velike važnosti za stabilnost i djelotvornost sudbene vlasti u cjelini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!