Vrhovni sud: Malenica obećao rješavanje pitanja plaća sudaca

28.03.2023.

14:01

Autor: Hina/HRT

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: Tomislav Miletić / PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica obećao je da se će u roku od šest mjeseci sustavno riješiti pitanje plaća sudaca, priopćeno je danas iz Vrhovnog suda.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i Malenica jučer su telefonski razgovarali o rješavanju problema sudačkih plaća i potrebi da sudačke plaće budu odraz njihovog ustavnopravnog položaja kao posebne vlasti u okviru državne vlasti. 


Povod razgovoru, kako je priopćeno iz VS-a, bilo je nezadovoljstvo sudaca, posebno s prvostupanjske razine, prijedlogom nacrta zakona o izmjenama Zakona o plaćama sudaca, na način kako je to pripremilo Ministarstvo.


- Ministar Malenica obećao je da će se u roku od šest mjeseci sustavno riješiti pitanje plaća sudaca, vodeći računa o načelu da se osnovica za izračun plaće veže za objektivni kriterij, kako bi osnovica prestala biti objekt političke volje zakonodavne i izvršne vlasti. Zakon će riješiti pitanje mirovina sudaca, te ostalih materijalnih prava. Taj zakon trebao bi na nov način urediti odnose plaća između ranga sudova na kojima rade suci, na način da prilikom izračuna plaća veću težinu dobije sudački staž od ranga suda, kako bi se spriječila želja za napredovanjem koja je prvenstveno motivirana većom plaćom, te istaknuti važnost sudaca na prvom stupnju, koji su prvenstvena veza građana i sudova, navodi se u priopćenju.


- Također, ministar je obećao da će se riješiti pitanje plaća sudskih službenika na način da se oni izdvoje iz kategorije službenika u posebnu kategoriju sudskih službenika, kako bi se spriječila pojava da sudski službenici ili odlaze sa sudova ili ne postoji interes za ovu službu, dodaje se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!