Vrhovni sud naložio novo suđenje bivšem dekanu i članu DSV-a Buklijašu

19.09.2022.

15:40

Autor: Hina/HRT

Boris Buklijaš

Boris Buklijaš

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Vrhovni sud ukinuo je prvostupanjsku presudu bivšem dekanu splitskog Pravnog fakulteta i bivšem članu Državnog sudbenog vijeća (DSV) Borisu Buklijašu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za milijunske malverzacije.

Najviši sud je precizirao da je Buklijašu djelomično ukinuo, djelomično potvrdio, a djelomično preinačio presudu u osuđujućem dijelu, u odluci o kazni, kao i odluku o imovinskopravnom zahtjevu.


Vrhovni sud je odlučio da će se Buklijašu ponovno suditi u dijelu optužnice kojom ga se tereti za pribavljanje znatne imovinske koristi zlouporabom položaja i ovlasti. Uz to, Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu kojom je Buklijaš osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine. Prema odluci najvišeg suda, ranije kazne su preinačene, ali je jedinstvena kazna ostala ista.


Buklijaš je u prosincu 2018. na Županijskom sudu u Zagrebu proglašen krivim za šest kaznenih djela protiv službene dužnosti te je nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od četiri godine, dok istom presudom fakultetu u Splitu mora isplatiti 860.000 kuna za naknadu štete.


Prema odluci najvišeg suda, oštećenom splitskom Pravnom fakultetu je u cijelosti dosuđen imovinskopravni zahtjev te je Buklijašu naloženo da fakultetu isplati 860.000 kuna u roku od 15 dana.   


Prema optužnici, Buklijaš je u razdoblju od 2008. do 2012. godine, kao odgovorna osoba fakulteta, počinio više kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i time oštetio fakultet te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za oko 1,5 milijuna kuna. Osim toga, teretilo ga se i da je lažnim putnim nalozima nanio štetu DSV-u, odnosno Ministarstvu pravosuđa u iznosu od 110.000 kuna.


Tijekom suđenja utvrđeno je da na račun fakulteta nabavio 85.000 eura vrijednu toyotu land cruiser, koju je koristio u privatne svrhe, a rate leasinga i sve ostale troškove tog vozila snosio je fakultet.


Buklijaš je i naplaćivao službena putovanja za fakultet pravdajući to odlascima u Zagreb na sjednice Državnog sudbenog vijeća (DSV) svojim osobnim automobilom, dok su snimke s autoceste pokazale da je u to vrijeme vozio terenac kupljen za potrebe fakulteta.


Uskok je Buklijaša teretio i da je zaposlio dvoje referenata koji nisu imali uvjete za ta radna mjesta.


Buklijaš je bio član Državnog sudbenog vijeća, a iz tog tijela koje imenuje i razrješuje suce te odlučuje o njihovoj stegovnoj odgovornosti isključen je u veljači 2014., više od pola godine nakon što je uhićen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!