09:31 / 05.02.2021.

Autor: Vrhovni sud Republike Hrvatske

Policija najavila provjere o okupljanju u Kerumovoj konobi gdje je bilo i sudaca

Vrhovni sud

Vrhovni sud

Foto: Marko Lukunic / HRT

Vrhovni sud u petak je pozvao suce da vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno, a policija je najavila provjere o zabavi u konobi Pršut u vlasništvu Željka Keruma na kojoj su, prema objavljenim snimkama, bili i suci te predsjednici splitskih sudova.


Objavljena snimka proslave rođendana nekadašnjeg nogometaša Ivice Mornara koja se odvijala krajem siječnja u kaštelanskoj konobi Pršut, u Kerumovim vlasništvu, izazvala je niz reakcija u javnosti jer su među okupljenima bili predsjednici splitskog županijskog i upravnog suda Bruno Klein i Silvio Čović, glasnogovornik Županijskog suda Dinko Mešin, sudac tog suda Miho Mratović i sudac Općinskog suda Tomislav Zlodre.

Vrhovni sud objavio je priopćenje u kojem navode kako suci moraju uvijek voditi računa o svom ponašanju u i izvan sudnice. Standardi primjerenosti i obveze sudaca u tom su smislu propisani Kodeksom sudačke etike i viši su nego kod osoba koje ne obnašaju sudačku dužnost, navode iz Vrhovnog suda.

Vrhovni sud podsjeća na etički kodeks

- Pozivamo suce da skrupulozno i s posebnom pozornošću vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno te da se vode načelima određenim u Kodeksu sudačke etike, stoji na kraju priopćenja.

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đuro Sessa pokrenuo je postupak pred mjerodavnim sudačkim vijećima zbog neprimjerenog ponašanja nekoliko sudaca Županijskog, Općinskog i Upravnog suda u Splitu.

U splitsko-dalmatinskoj policiji Hini su kazali da će obaviti provjere te u postupak uključiti i tijela koja obavljaju nadzor rada ugostiteljskih objekata i odluka Stožera civilne zaštite tako da će ih izvijestiti o utvrđenim činjenicama i pružiti potporu u poslovima iz njihove nadležnosti.

Na novinarska pitanja hoće li u konkretnom slučaju biti mjera prema osobama koje su u velikom broju bile u konobi, kao i protiv vlasnika konobe županijski Stožer za civilnu zaštitu kaže da nisu zaprimili nikakav zahtjev za održavanjem bilo kakvoga okupljanja.

- Sa spomenutim slučajem smo upoznati putem medija kao i ostala javnost, iako ne znamo mjesto i vrijeme nastanka spomenute snimke ni sudionike toga sastanka. Bilo kakvi mehanizmi sankcioniranja nisu u nadležnosti Stožera civilne zaštite. Epidemiološke mjere vrijede za sve bez iznimki. Ukoliko je došlo do kršenja epidemioloških mjera, nitko ne smije biti izuzet od sankcija, istaknuli su u stožeru.

Suci tvrde kako nisu znali da će tamo biti Kerum

Tijekom jutra na društvenoj se mreži oglasio i Kerum koji je napisao da nije mislio komentirati događaj u Kaštelima, ali je morao s obzirom da ga stalno zovu novinari. Napisao je da u konobu nije nikoga zvao niti se čuje s nekim od spomenutih ljudi, čak ni s Mornarom. Naveo je da ga je Damir Karaman pitao može li Mornar doći sa svojom ekipom s nogometa.

- Naravno da sam dozvolio. Kad su ti ljudi otišli, ostao je samo jedan kojeg isto ne znam, ja sam kao inače zapjevao jer volim pjevati, za sve ostalo pitajte Karamana jer je on doveo tog kretena koji je to snimio, objavio je Kerum na društvenoj mreži.

U razgovoru sa sucima doznaje se da nisu znali da će tamo biti Kerum. Kažu kako je dogovoreno da na večeri bude njih deset s malog nogometa koje je Ivica Mornar pozvao na rođendan, a prostoriju je navodno prvi napustio sudac i glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin. On nije bio raspoložen za davanje izjava baš kao i predsjednik Županijskog suda Bruno Klein koji je kazao da je o tom slučaju sve rekao i da nema daljnjih komentara.

Klein je ranije medijima potvrdio da je došao na poziv Ivice Mornara te da se zadržao oko sat vremena i otišao. "Da sam znao sve, ne bih dolazio", izjavio je novinarima Klein.

Predsjednik Upravnog suda Silvio Čović kazao je da će na novinarske upite odgovoriti elektroničkom poštom jer je na službenom putu. Do suca Županijskog suda Mihe Mratovića, suca Općinskog suda Tomislav Zlodre, ali i Ivice Mornara nismo uspjeli doći. No, od predsjednice Općinskog suda Marine Boko Hina doznaje da će tražiti očitovanje od suca Zlodre.

Vrhovni sud prozvao suce koji su bili na zabavi kod Keruma

U povodu “druženja” nekolicine sudaca Županijskog, Općinskog i Upravnog suda u Splitu u konobi poduzetnika i kandidata za gradonačelnika Splita, navodimo sljedeće:

Suci moraju uvijek voditi računa o svom ponašanju u i izvan sudnice. Standardi primjerenosti i obveze sudaca u tom su smislu propisani Kodeksom sudačke etike i viši su nego kod osoba koje ne obnašaju sudačku dužnost.

Pozivamo suce da skrupulozno i s posebnom pozornošću vode računa o svakoj situaciji u kojoj bi njihovo ponašanje moglo izgledati neprimjereno te da se vode načelima određenim u Kodeksu sudačke etike navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!