19:29 / 25.05.2021.

Autor: HRT/Hina

Vrhovni sud: Nestručna i podcjenjujuća rasprava o radu sudaca

Iz priopćenja Vrhovnog suda

Iz priopćenja Vrhovnog suda

Foto: HRT / HTV

Suci Vrhovnog suda poslali su priopćenje nakon nedavno održane Opće sjednice u kojem se osvrću na raspravu o radu sudaca koja se proteklih tjedana vodi u javnosti. Smatraju da je ona neprimjerena i podcjenjujuća, da prikriva nedostatak stručnosti te otkriva nedostatak odgovornosti i ozbiljnosti. U tom su kontekstu posebno istaknuli predsjednika Republike Zorana Milanovića, pojedine saborske zastupnike, predstavnike akademske zajednice te odvjetnike.


Vrhovni sud ističe da u sudbenoj vlasti postoje negativne pojave koje trebaju biti iskorijenjene te da odgovarajuće promjene trebaju omogućiti stvarno mogući napredak bez nasumičnog i neodgovornog eksperimentiranja.

- Nikome ne osporavamo pravo na slobodno mišljenje i izražavanje, ali od državnih dužnosnika i drugih sudionika koji smatraju da svojim promišljanjima mogu doprinijeti napretku našega društva (uključujući i sudbenu vlast), očekujemo da taj doprinos daju prije svega tamo gdje ih određuje njihov profesionalni položaj (položaj u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti, fakulteti itd.), a ne destruktivnim javnim istupima, bez suvislih zamisli o tome što i kako treba poduzimati, stoji, među ostalim u priopćenju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!