16:12 / 28.04.2021.

Autor: HRT/Hina

Vrhovni sud o žalbi zamjenika glavne državne odvjetnice

Vrhovni sud Republike Hrvatske

Vrhovni sud Republike Hrvatske

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Vrhovni sud izvijestio je da je zbog formalnih razloga odbacio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića nakon što ga je Državnoodvjetničko vijeće (DOV) sredinom travnja na tri mjeseca udaljilo s dužnosti.

Jelenić je lani u veljači dao ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika pošto je otkriveno da je član masonske lože. Nakon ostavke nastavio je raditi kao zamjenik glavne državne odvjetnice, ali ga je DOV na sjednici 13. travnja privremeno udaljilo s dužnosti slijedom zahtjeva za pokretanjem stegovnog postupka koji je 6. travnja podnijela glavna državna odvjetnica.

Vrhovni sud u priopćenju je pojasnio da je u ovom slučaju postupao kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost zamjenika državnih odvjetnika, nakon što je Jelenić podnio žalbu na odluku DOV-a.

Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Pogrešne su informacije objavljene u dijelu medija da je Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske. To bi značilo da se Vrhovni sud Republike Hrvatske upuštao u pravnu osnovanost žalbe, a o tome nije riječ. Naime, Vrhovni sud Republike Hrvatske postupao je u okviru svoje mjerodavnosti kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost zamjenika državnih odvjetnika. Prije odluke o pokretanju stegovnog postupka Državnoodvjetničko vijeće odlučilo je privremeno udaljiti od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske na rok od tri mjeseca. Protiv te odluke zamjenik je uložio žalbu. Kada Državnoodvjetničko vijeće u stegovnom postupku donese odluku o privremenom udaljenju od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti, tada se ta odluka može pobijati žalbom. No, ovdje nije riječ o odluci o privremenom udaljenju koja bi bila donesena u stegovnom postupku, nego o odluci donesenoj prije pokretanja stegovnog postupka. Za takvu je odluku zakonom propisano da žalba nije dopuštena, ali je moguće pokrenuti upravni spor. Zato je Vrhovni sud Republike Hrvatske, bez upuštanja u to je li odluka o privremenom udaljenju pravilna ili nije i bez upuštanja u to je li žalba osnovana ili nije, zbog formalnih razloga odbacio žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske."

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zatražila je pokretanje stegovnog postupka protiv Jelenića zbog sumnje da je ponašanjem suprotnim načelima Etičkog kodeksa počinio stegovno djelo kojim se nanosi šteta ugledu državnog odvjetništva.

Zahtijevajući privremeno udaljenje dužnosnika od obavljanja dužnosti, Hrvoj Šipek je predložila izricanje stegovne kazne razrješenja od dužnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!