13:36 / 17.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Vrhovni sud odbio banke - očekuje se val tužbi

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Banke su povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, presudio je Vrhovni sud.
Banke su povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima, presudio je Vrhovni sud. Svih osam domaćih banaka krive su za nezakonito i nepošteno postupanje. Presuda Vrhovnoga suda konačan je pravorijek nakon kojeg dužnici u švicarskim francima mogu tražiti povrat preplaćenog u pojedinačnim sudskim postupcima.

- Sudac Radovan Dobronić bankama: Budite razumni i nagodite se!
- Sud EU-a: Banka mora upoznati zajmoprimca s rizicima kredita

- To znači da svih 125 tisuća dužnika koji su ugovarali kredite u švicarskim francima sada imaju širom otvorena vrata prema sudovima, mogu tužiti privatno banke, mogu dobiti svoj novac koji su banke prije toga opljačkale, izjavio je saborski zastupnik Snage Goran Aleksić. Do sada ima 30.000 tužbi, a u udruzi očekuju da će ih do 2023. biti više od 100.000, dodao je te najavio da će u međuvremenu pokušati kroz saborsku proceduru progurati zakonsko rješenje za taj problem. Udruga Franak proglasila je pobjedu nad bankama. Vrhovni sud potvrdio je  presudu suca Radovana Dobronića. Sada su potpuno otvorena vrata za sudsko obeštećenje svih 125.000 dužnika iz CHF kredita, objavila je Udruga. Dužnicima su poručili da ne žure sa svojim pitanjima, da vremena za tužbe ima sve do 2023.Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka

- Vrhovni sud RH nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu individualnih parnica. (...) Vrhovni sud dodatno se osvrnuo jedino na pitanje Zakona o potrošačkom kreditiranju tj. pravu na konverziju te da nije ulazio u individualna prava. S jedne strane je jasno da je tzv. Zakonom o konverziji omogućeno pravo na zamjenu valute. Sva druga pitanja ostala su otvorena u sferi individualnog prava i sudovi će morati ovisno o individualnim uvjetima i pravilima sudske procedure pojedinačno odlučivati. To samo po sebi govori da rezultati neće biti jednoznačni, ističu iz HUB-a uz napomenu da će poduzeti daljnje pravne korake koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj i na europskoj razini.

Erste banka uz napomenu da će "razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka" upozorava i na na "činjenicu da obrazloženje presude Vrhovnog suda može upućivati na zaključak da kod CHF kredita koji su konvertirani u eurske temeljem zakonskih izmjena iz 2015., ne postoji pravna osnova za ostvarivanje bilo kakvih daljnjih prava u individualnim postupcima". Konverzijom koja je 2015. temeljem zakonskih izmjena provedena isključivo na trošak banaka, već je izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima, navode u  Erste banci. Upozoravaju i da vezano za CHF kredite koji nisu konvertirani, tj. ranije su otplaćeni, još uvijek postoji dvojba u tumačenju zastarnih rokova. "Pitanje prekida li kolektivna tužba zastaru ili ne još uvijek nije konačno riješeno", upozoravaju. 

I RBA je najavila da će poduzeti sve pravne lijekove protiv odluke Vrhovnog suda u "slučaju franak", koju će osporavati putem ustavne tužbe te na razini institucija Europske unije, a iz obrazloženja presude tumači kako se ona ne odnosi na kredite u švicarskim francima (CHF) koji su konvertirani u eurske. 

Vrhovni sud: Osam banaka povrijedilo kolektivne interese i prava korisnika kredita

Vrhovni sud objavio je na svojim internetskim stranicama presudu Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača – Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača. Ukratko, u presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći se u njima nepoštenim i ništetnim ugovornim odredbama - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula) a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Presuda o kreditima u švicarcima:

Priopćenje Vrhovnog suda RH

Pobijana drugostupanjska presuda je rješenjem djelomično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem jer je o tome već pravomoćno presuđeno. Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim, pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja.

Marić: Svatko će raditi ono što misli da treba raditi

- Nisam stigao pročitati odluku, nego sam samo vidio naslov pa ju ne mogu komentirati, izjavio je ministar financija Zdravko Marić novinarima pred Banskim dvorima. "Znate što je učinila predzadnja Vlada, koja je zakonskim rješenjem pokušala nešto učiniti, a evidentno ima reperkusija toga, tako da dalje od toga ne idem", dodao je. Upitan što bi presuda mogla značiti za banke Marić je rekao da mu je teško predvidjeti ičije poteze: "Svatko će raditi ono što misli da treba raditi. Neke su banke tužile državu, postoje neki arbitražni postupci i sporovi, koji su u nekakvom svom procesu", zaključio je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!