12:55 / 18.01.2019.

Autor: HRT

Vrhovni sud odgovorio Aleksiću

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhovni sud Republike Hrvatske radi na dva predmeta koji se odnose na kolokvijalno rečeno "konvertirane kredite."
Vrhovni sud Republike Hrvatske odgovorio je na izjave predstavnika stranke SNAGA i udruge Franak koji su u Saboru apelirali na Vrhovni sud "da napokon donese odluku o revizijama dviju pravomoćnih presuda u slučaju 'franak'".  - Vrhovni sud Republike Hrvatske ima u radu dva predmeta koji se odnose na  kolokvijalno rečeno 'konvertirane kredite'.

Prvi nosi oznaku Rev-2868/18. i zaprimljen je 2. studenog 2018., a drugi nosi oznaku  Rev-1172/18., a zaprimljen u rad kod ovog suda 5. lipnja 2018. Spisi su u radu.

Shvaćamo brigu poštovanog zastupnika, međutim, Građanski odjel VSRH u ovom trenutku ima u radu preko 14.000 predmeta, a koji se uzimaju u rad prema više kriterija hitnosti. Suci izvjestitelji nastoje "izbalansirati" te kriterije, vodeći računa i o tome da stranke u postupku, zbog ranijeg uzimanja u rad, ne bi stekle dojam pristranosti suda kada su u pitanju pojedine stranke ili pojedine grupe predmeta.

Smatramo da bi predloženi institut "oglednog spora", kao i po VSRH predložene izmjene Zakona o parničnom postupku, glede izvanrednog pravnog lijeka revizije, znatno ubrzao rad na "tipskim predmetima" te donio veću pravnu sigurnost. Bio bi to veliki korak prema ostvarivanju ustavne uloge VSRH u osiguranju jedinstvene primjene prava i ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni", navodi se u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik i sudac Željko Pajalić.
SNAGA traži od Vrhovnog suda odluku o revizijama presuda

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!