06:50 / 26.01.2021.

Autor: HRT

Vrhovni sud o žalbi Smiljane Srnec: "Vjeruje da će se vratiti djeci"

Smiljana Srnec

Smiljana Srnec

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Na Vrhovnom sudu danas je održano ročište o žalbi Smiljane Srnec koja je nepravomoćno osuđena na 15 godina zatvora jer je ubila sestru i skrivala je u zamrzivaču 19 godina. Srnec se nalazi u istražnom zatvoru u Varaždinu.

Odvjetnik Smiljane Srnec Krešimir Golubić rekao je kako presuda danas neće biti javno objavljena i da neće znati koja je odluka. Nije ga iznenadilo da se državni odvjetnik nije pojavio, to je, kaže, uobičajeno u ovakvim postupcima.

Rekao je da Srnec nije sastavila žalbu, već je to prepustila njemu, pa nije imala potrebe posebno izlagati žalbeni navod.

Srnec je proglašena krivom za ubojstvo sestre Jasmine 2000. godine zadavši joj najmanje pet udaraca u glavu od čega je umrla, a tijelo žrtve potom je sakrila u zamrzivač u obiteljskoj kući u Palovcu. Nestanak Jasmine Dominić bio je prijavljen 2005. Tijelo je otkriveno u veljači 2019. godine, a istog dana Smiljana Srnec je privedena i otada je u pritvoru. 

Odvjetnik: Netko je tu škrinju morao tamo ugurati

- Žalili smo se na kompletan postupak. Žalba je koncipirana prije svega na proturječjima sadržaja obrazloženja. Presuda se temelji na nekoliko indicija koje su pogrešno utvrđene, ali i najbitnije od svega - pogrešno izložene, rekao je Golubić danas novinarima.

Dodao je da nije točno da su Srnec i njezina sestra bile same u kući, kao ni da je samo njegova klijentica lagala svima gdje se njezina sestra nalazi, te da sud njegovoj stranci nije dozvolio provođenje dokaza kojima bi dokazala da ona nije mogući počinitelj.

Golubić je rekao, naime, da bi vještačenjem zdravstvenog stanja dokazali da Srnec te 2000. fizički nije mogla staviti nikakvo tijelo u zamrzivač, pa ni svoje sestre, te da nije fizički mogla pomaknuti zamrzivač u kut.

- Netko je tu škrinju morao tamo ugurati. 15. veljače 2019. su tu škrinju izgurali iz tog kuta upravo optužena, njena kćer, njen zet, i to su učinili jedva, rekao je Golubić.

Golubić je rekao i da Srnec nije mogla dokazivati tko je ubojica jer je muški trag DNK uništen. Rekao je i da nije izuzeta sijeda vlas pa se danas ne može vještačiti kome pripada, kao i da nisu traženi tragovi papilarnih linija na koži žrtve.

- Vještak je rekao da je to bilo moguće, a zašto nije traženo je neshvatljivo. Danas tih tragova više nema, rekao je Golubić.

Poručio je nije pronađen nijedan dokaz koji bi rekao da je samo Srnec mogla prostorno i vremenski počiniti djelo.

"Vjeruje da će se vratiti djeci"

Golubić je novinarima otkrio i kako se Srnec osjeća.

- Kao i svaki drugi zatvorenik, odnosno kao i svaka druga osoba u istražnom zatvoru. Ne može se dobro osjećati, naročito ne u ovo vrijeme kad je odsječena od obitelji, kad su posjeti mogući samo putem videolinka, tako da to dovoljno govori. Ona vjeruje da će Vrhovni sud prihvatiti naše stavove, da će ukinuti istražni zatvor i da će se vratiti svojoj djeci, rekao je Golubić.


Županijski sud u Varaždinu nepravomoćno je osudio Smiljanu Srnec na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora. Presuda je izrečena nakon osam mjeseci suđenja, ispitivanja tridesetak svjedoka, vještačenja, ispitivanja obitelji i susjeda. Srnec je dvaput vođena na poligrafsko ispitivanje, ali ni jednom nije ispitana iz zdravstvenih razloga. 


Sud u Varaždinu je kao otegotnu okolnost uzeo izravnu namjeru, jačinu ozljeda, žrtvu kao mladu osobu i skrivanje tijela u zamrzivaču 19 godina te zaključio da se može govoriti o podmuklom načinu izvršenja. Jedina olakšavajuća okolnost je što je Smiljana Srnec majka troje djece.

Odvjetnik Golubić rekao je nakon izricanja presude suda u Varaždinu kako nisu prinađeni dokazi o tome tko je ubio Jasminu. Rekao je da postoje dvije bitne nepoznanice, trag muške osobe na ženskoj čarapi kojom je vezano tijelo, a koji nije identificiran, te sijeda vlas koja se vidi na desnom kažiprstu žrtve, a nije zabilježena na obdukciji. 

Također tvrdi da je sudsko vijeće pogrešno prenašalo izjave svjedoka s rasprave u obrazloženju presude. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!