20:54 / 15.06.2020.

Autor: M.Š./Hina

Vrhovni sud potvrdio 12 godina kazne za strašno ubojstvo majke

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Blaška Skender ubijena je u noći na 11. rujna 2017. godine kad joj je kći u obiteljskoj kući na imanju u Pakracu tupim predmetom smrskala lice i lubanju.
Vrhovni sud potvrdio je u ponedjeljak pravomoćnost presuda kojom je Silvija Schneider osuđena na 12 godina zatvora za ubojstvo majke Blaške Skender.

Ne otkrivajući identitet osuđenice i žrtve Vrhovni sud je u ponedjeljak izvijestio da je donio presudu u trećem stupnju kojom je odbio žalbu stranaka i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Bjelovaru.

U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se optuženica nalazi od 13. listopada 2017. godine, dodao je najviši sud.

- Optuženica je osuđena zbog ubojstva majke u obiteljskoj kući. Tupim je predmetom više puta snažno izudarala majku po glavi i tijelu, zadavši joj brojne rane i ozljede. Riječ je o osobito teškim i po život opasnim ozljedama koje su dovele do razvoja šoka i smrti žrtve, precizirao je Vrhovni sud.

Uz to, sud je dodao da je javnost bila isključna za cijelu raspravu zbog zaštite osobnog i obiteljskog života optuženice.

Najviši sud je istaknuo da je optuženica osoba s dubokim i trajnim poremećajem ličnosti graničnog tipa te s naglašenim narcističkim značajkama.

Sud je nadodao da je utvrđeno postojanje vrlo visoke razine opasnosti od mogućeg počinjenja novih kaznenih djela uvjetovanih identičnom psihopatologijom.

- Olakotne okolnosti kao što su prijašnja neosuđivanost i bitno smanjena ubrojivost nisu dostatne da bi se svrha kažnjavanja mogla postići blažom kaznom. Optuženica je iskazala upornost i brutalnost pri počinjenju kaznenog djela na štetu vlastite majke, a i ranije je agresivno postupala prema svojoj majci, nadodao je Sud.

Vrhovni sud RH smatra da je kazna zatvora 12 godina po vrsti i mjeri kazna koja optimalno odgovara svrsi kažnjavanja i zaključuje da će se izrečenom kaznom izraziti jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela i utjecati na optuženicu da ubuduće ne čini kaznena djela.

Blaška Skender ubijena je u noći na 11. rujna 2017. godine kad joj je kći u obiteljskoj kući na imanju u Pakracu tupim predmetom smrskala lice i lubanju.

Silvia Schneider pobjegla je u inozemstvo, a ubrzo je locirana u Beču odakle je izručena Republici Hrvatskoj temeljem europskog uhidbenog naloga.

Schneider je u svojoj obrani poricala da je ubila majku, a predmet kojim je ubojstvo počinjeno nikad nije pronađen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!