Vrhovni sud: Mađeru 25 god. zatvora zbog ubojstva iz koristoljublja

04.05.2022.

16:55

Autor: T.D./HRT/Hina

Vrhovni sud

Vrhovni sud

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Vrhovni sud potvrdio je u trećem stupnju presudu velikogoričkog Županijskog suda kojom je Josip Mađer (72) osuđen na 25 godina zatvora zbog ubojstva Vlade Martinca iz koristoljublja.

Najviši sud je, ne objavivši identitete, priopćio da je time postala pravomoćna presuda kojom je nakon dopuštene obnove postupka stavljena izvan snage prijašnja pravomoćna presuda kojom je Mađer osuđen na 25 godina zatvora.

Mađer je tijekom prvog suđenja nepravomoćno osuđen na 28 godina zatvora, ali je suđenje ponovljeno 2014., nakon što se on žalio Europskom sudu za ljudska prava da je tijekom boravka u policiji bio podvrgnut nečovječnom postupanju.

Optužnica je teretila Mađera da je u svibnju 2004. godine ubio Martinca nakon što mu nije mogao vratiti posuđenih 14.000 eura.

Mađer je, prema optužnici, ubio Martinca hicem u leđa iz raketnog pištolja, nakon čega je raskomadao njegovo tijelo koje je bacio u bunar, a potom ga zakopao u svoj vinograd i šupu.

Kao olakotnu okolnost sud je Mađeru uzeo prijašnju neosuđivanost, visoku životna dob i narušeno zdravlje. Otegotnim je cijenjena njegova bešćutnost i podmuklost jer je na najgrublji mogući način iskoristio povjerenje žrtve koju je poznavao godinama.

- Lišio je života žrtvu hicem u leđa iz neposredne blizine. Osim toga, mrtvo tijelo žrtve je palio i rezao, manifestirajući pri tome izrazitu svirepost, zaključio je Vrhovni sud.

Protiv presude Vrhovnog suda, donesene u trećem stupnju, nije dopuštena žalba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!