13:17 / 24.03.2019.

Autor: HRT

Vrhovni sud potvrdio presudu za nesreću u Rudinama

-

-

Foto: - / -

Šest putnika je poginulo, a 55 ozlijeđeno kada je nagibni vlak na liniji Zagreb - Split kod Rudina iskliznuo iz tračnica.
Vrhovni sud potvrdio je presudu splitskoga Županijskog suda u slučaju najveće željezničke nesreće u novijoj Hrvatskoj povijesti, u srpnju 2009. Šest putnika je poginulo, a 55 ozlijeđeno kada je nagibni vlak na liniji Zagreb - Split kod Rudina iskliznuo iz tračnica.

Od petoro optuženih, Ivica Medak, bivši šef ekologije HŽ infrastrukture dobio je četri godine zatvora, a Jozo Bazina, savjetnik u tvrtki "Intrade"  tri godine. Ostali su oslobođeni. Utvrđeno  je da je  retardant, proizvod jedne američke tvrtke, bio jedini i isključivi uzrok nesreće te da vlak nije mogao usporiti zbog skliskih tračnica. Radilo se o dosad neiskušanom tipu retardanta a nije naložena njegova prethodna provjera.

Optužnica je podignuta  godinu dana nakon nesreće. Nepravomoćna presuda Županijskog suda objavljena je 2013. godine.Vrhovnom sudu trebalo je pet i pol godina da zakaže raspravu i pravomoćno okonča postupak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!