16:49 / 23.09.2020.

Autor: I.D./HINA

Vrhovni sud potvrdio trogodišnju kaznu zbog spolne zlouporabe djevojčice

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Optuženik je proglašen krivim i osuđen na tri godine zatvora za pokušaj spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina.
Vrhovni sud potvrdio je kaznu od tri godine zatvora muškarcu s već utvrđenim pedofilskim sklonostima jer je 11-godišnju djevojčicu koju je ugledao ispred zgrade sustigao na stubištu gdje joj je gurnuo spolovilo u ruku.

Vrhovni sud izvijestio je da je donio presudu kojom je odbio žalbe i potvrdio presudu Županijskog suda u Šibeniku čime je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim i osuđen na tri godine zatvora za pokušaj spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina.

Osuđen je zbog pokušaja da izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju s djevojčicom u dobi od 11 godina koju je ugledao dok je sama ulazila u stambenu zgradu i krenuo za njom.

Sustigao ju je na stubištu i zaustavio se u polumraku, nekoliko stuba iznad djevojčice, a zatim je uhvatio i stavio joj svoje spolovilo u ruku. Pritom je povlačio njezinu glavu prema svojem spolovilu, no dijete je počelo vrištati pa je optuženik odustao i pobjegao iz zgrade, ističe Vrhovni sud.

Već je kažnjavan, ali ima poremećaj ličnosti i priznao je nedjelo

Najviši sud smatra da je izrečena kazna zatvora primjerena svim okolnostima slučaja te težini i opasnosti počinjenog kaznenog djela.

Optuženik je specijalni povratnik u činjenju seksualnih delikata, uključujući i na štetu djece te mu je presudama njemačkih sudova, osim kazni dvaput izricana zabrana rada ili djelatnosti s maloljetnicima.

Psihijatrijskim vještačenjem dijagnosticiran mu je poremećaj ličnosti narcističko-disocijalnog tipa uz pedofilske sklonosti, a prijašnje osude pa i na zatvorske kazne, nisu ga odvratile od ponavljanja kaznenog djela.

No Vrhovni je sud zaključio da činjenica prema kojoj je kazneno djelo ostalo u pokušaju ipak ima obilježje olakotne okolnosti, a jednako cijeni i optuženikovo sveobuhvatno priznanje, što, smatraju vrhovni suci, očito pokazuje da je kritičan prema vlastitim postupcima i da prihvaća svoju odgovornost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!