16:22 / 05.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Vrhovni sud povisio kaznu za brutalno silovanje u Podstrani 2012.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhovni sud povisio je, s četiri i pol na šest godina zatvora, kaznu Roku Šimcu koji je 2012. u dobi od 20 godina teško ozlijedio djevojku dok je bila u alkoholiziranom stanju.
Vrhovni sud povisio je, s četiri i pol na šest godina zatvora, kaznu Roku Šimcu koji je 2012. u dobi od 20 godina, u Podstrani teško ozlijedio djevojku dok je bila u alkoholiziranom stanju.

➡️ Monstrumu s "tuluma užasa" četiri i pol godine zatvora    

Prihvativši žalbu državnog odvjetnika Vrhovni sud je preinačio prvostupanjsku presudu splitskog Županijskog suda koji je Šimca osudio za teške tjelesne ozljede i spolni odnos bez pristanka.

Prvostupanjsku kaznu od četiri i pol godine Vrhovni sud je povisio i optuženika osudio na šest godina. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru, a kako je riječ o kazni većoj od pet godina Vrhovni sud mu je ponovno odredio istražni zatvor.

Smatraju da je šest godina zatvora primjerena kazna ukupnosti počinjenih djela, njihovoj težini i pogibeljnosti te ličnosti optuženika.

- Povišena kazna uključuje i jasnu društvenu osudu zbog počinjenih kaznenih djela i treba utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja. Budući da je optuženik ovom drugostupanjskom presudom osuđen na kaznu zatvora težu od pet godina, to je prema zakonu optuženiku morao biti određen istražni zatvor, izvijestio je Vrhovni sud.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!