Vrhovni sud raspravljao o žalbama na presudu Kalmeti i ostalima

05.07.2022.

13:30

Autor: Hina/A.P.C.

Vrhovni sud

Vrhovni sud

Foto: Marko Lukunic / HRT

Vrhovni sud raspravljao je o žalbama na nepravomoćnu presudu iz rujna 2019. kojom je bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta oslobođen optužbi da je sa suradnicima u aferi Remorker izvukao vipe od 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Pravomoćnu presudu u ovom slučaju najviši sud trebao bi objaviti u narednih mjesec dana.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda u Zagrebu nepravomoćno je prije tri godine osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.  Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine. 


Sva trojica morat će vratiti nezakonitu imovinsku korist. Postane li presuda pravomoćna,  Mikulić državi treba vratiti 2,6 mil. kn, Kezele 730 000 kn i 95 tisuća eura s računa u banci, a Boban će ostati bez kuće u Vižinadi.


Kalmeta od početka tvrdio da je žrtva političkog progona


Sud je 2019.,  suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice, zaključio da Božidar Kalmeta nije organizirao grupu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.


Kalmeta je oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", od marketinške agencije Fimi media koja je, u drugom postupku, osuđena za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.


Bivši ministar i dugogodišnji zadarski gradonačelnik od početka odbacivao optužbe i tvrdio da je žrtva političkog progona. No, optužnicom u aferi Remorker su bila obuhvaćena i trojica 'pokajnika' koji su prije početka suđenja priznali nedjela i nagodili se s tužiteljstvom.


Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro. Nagodbu s tužiteljstvom, nakon priznanja optužbi, postigao je i bivši direktor u Viaduktu Ivan Berket.


Uskok je u žalbi na oslobađajući dio presude pred Vrhovnim sudom tvrdio kako nema razloga da sud ne vjeruje Sapunaru, jer je on proglašen krivim za djela koja su se Kalmeti i ostalima stavljala na teret.

Obrana je isticala da je Sapunar prvo bio osumnjičenik, a zatim svjedok i to sve u jednom postupku, što po njihovu mišljenju nije u skladu sa zakonom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!