16:40 / 26.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Vrhovni sud: Sve optužbe na račun sudaca treba istražiti

Vrhovni sud

Vrhovni sud

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Opća sjednica Vrhovnog suda, koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda, zaključila je da optužbe na račun sudaca treba djelotvorno istražiti pa makar dolaze i od osuđenih osoba, jer svi suci ne smiju biti taoci neprovjerenih optužbi.


- U interesu je sudbene vlasti i svih građana da se sve optužbe o devijacijama, nedoličnim i protupravnim postupanjima koje se u javnosti iznose na račun pojedinih sudaca pa makar dolaze i od osuđenih osoba, djelotvorno istraže i ako se utvrdi osnovana sumnja za takvo ponašanje pokrenu odgovarajući postupci, izvijestio je u petak Vrhovni sud.

Opća sjednica je zaključila da suci ne smiju biti taoci neprovjerenih i neprovjerljivih optužbi koje se u javnosti koriste za neutemeljene napade na sve suce. Smatraju da takve optužbe u odnosu na pojedine suce ne smiju umanjiti rezultate rada i vjerodostojnost svih sudaca.

- Takva generalizacija potkopava autoritet sudbene vlasti te izravno ili neizravno poziva na nepoštivanje sudbene vlasti i sudskih odluka", upozorio je Vrhovni sud.

Opća sjednica Vrhovnog suda pozvala je da se o tome vodi računa, a suce da nastave ispunjavati svoje dužnosti i ponašati se u skladu sa zakonima i Kodeksom sudačke etike.

Pojedine suce, među kojima je i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, prošlih je dana za korupciju prozvao osuđeni bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić koji je pobjegao u BiH sredinom 2018. uoči izricanja presude za izvlačenje novca iz Dinama koju je u međuvremenu potvrdio Vrhovni sud.

Nakon što je Mamić na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima se zabavlja s osječkim sucima koji su mu sudili, Zvonkom Vekićem i Darkom Krušlinom, predsjednik osječkog Županijskog suda za njih je od Državnog sudbenog vijeća zatražio razrješenje.

Mamić je potom na ostavke pozvao i Sessu, predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca tog suda Antu Kvesića i suca Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana, navodeći da ih čeka sudbina Krušlina i Vekića.

Uskok je nakon konferencije za novinare na kojoj je Mamić iznio optužbe na račun sudaca izvijestio da je "Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!