Vrhovni sud u potvrdio presudu za ubojstvo u Centru za socijalnu skrb u Đakovu

17:36 / 13.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vrhovni sud

Vrhovni sud

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Vrhovni sud u trećem stupnju potvrdio je Andriji Drežnjaku presudu na 40 godina zatvora zbog ubojstva socijalne radnice Blaženke Poplašen i pravnika Ivana Pavića u Centru za socijalnu skrb u Đakovu u srpnju 2019. godine, izvijestio je u ponedjeljak najviši sud.


Vrhovni sud je priopćio da je odbio Drežnjakovu žalbu i potvrdio svoju drugostupanjsku presudu kojom je postala pravomoćna presuda Županijskog suda u Osijeku, a kojom je Drežnjak osuđen za dva teška ubojstva na 40 godina.

Sud odaje da je Drežnjaku u kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem je od 9. srpnja 2019.

Otegotnim je optuženiku cijenjeno postupanje po unaprijed osmišljenom planu, uz pomno pripremanje zločina, a olakotnim dosadašnja neosuđivanost, smanjena ubrojivost te okolnost da je otac dvoje djece.

Najviši sud je istaknuo i da su ubijene dvije osobe koje su kao zaposlenici Centra čitavo vrijeme bile na usluzi Drežnjaku o kojem su vodile računa budući da mu je u potpunosti oduzeta poslovna sposobnost i postavljen skrbnik.

- Cijenjeno je i da žrtve nisu dale baš niti jednog razloga ili povoda za ovakvo drastično nasilno postupanje optuženika, naglasio je sud.


Ne objavljujući identitet optuženika i žrtava sud je podsjetio da je Drežnjak kao dugogodišnji štićenik đakovačkog Centra za socijalnu skrb hicima iz pištolja ubio dvoje djelatnika iz osvete jer je bio uvjeren da su mu socijalna radnica i pravnik na nezakonit način oduzeli obiteljsku kuću u kojoj je prebivao.

Drežnjak je, dodaje sud, sakrio pištolj u torbicu i lagao zaštitaru kako se dolazi javiti socijalnom radniku, nakon čega je ušao u ured i pravniku ispalio hitac u glavu. Potom je Drežnjak ušao u susjedni ured gdje je socijalnu radnicu, ujedno i njegovu skrbnicu, usmrtio također hicem u glavu. Socijalna radnica je preminula na mjestu, dok je pravnik umro u bolnici nakon deset dana.

Protiv presude Vrhovnog suda donesene u trećem stupnju žalba nije dopuštena.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!