Vrhovni sud ukinuo odluku DOV-a o Jelenićevoj odgovornosti

16.12.2022.

17:47

Autor: Hina/E.P.C.

Vrhovni sud ukinuo odluku DOV-a o Jelenićevoj odgovornosti

Vrhovni sud ukinuo odluku DOV-a o Jelenićevoj odgovornosti

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Vrhovni sud prihvatio je žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića i ukinuo odluku Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) kojom je Jelenić proglašen stegovno odgovornim zbog afere "mason". Najviši sud predmet je vratio na ponovni postupak.

Ne objavivši Jelenićev identitet, Vrhovni sud precizirao je da je drugostupanjsko državno odvjetničko stegovno vijeće Vrhovnog suda ukinulo odluku DOV-a od 15. srpnja 2022. kojom je Dražen Jelenić proglašen stegovno odgovornim zbog ponašanja koje bi u percepciji javnosti moglo dovesti u pitanje dostojanstvo i ugled Državnog odvjetništva.


Vijeće Vrhovnog suda smatra da je žalitelj u pravu kada tvrdi da nije ispunjen uvjet predvidivosti zakona kao jedan od tri nužno kumulativno propisana uvjeta za opravdanost ograničenja prava na slobodu udruživanja, odnosno da propisi na kojima je utemeljena pobijana odluka o stegovnoj odgovornosti nisu bili formulirani dovoljno precizno da bi Jeleniću kao zamjeniku glavne državne odvjetnice omogućili da svoje ponašanje uskladi s njima.


Najviši sud dodatno je pojasnio kako ni jedan zakon ne propisuje da je državnoodvjetnička dužnost nespojiva s članstvom u "slobodnim zidarima" te da nema pravnog temelja da se Jelenića zbog članstva u toj organizaciji kažnjava otkazom.


Vrhovni sud je u svojoj odluci naglasio i da je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) iz istog razloga već donio presude u korist talijanskih sudaca koji su tužili svoju državu jer zbog članstva u "slobodnim zidarima" nisu mogli napredovati. Sud je dodao da su stajališta koja je zauzeo ESLJP obvezujuća i za hrvatska tijela vlasti, a samim time i za Državnoodvjetničko vijeće (DOV).


DOV je u prosincu 2021., nakon stegovnog postupka, razriješio dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice Dražena Jelenića, nekadašnjeg čelnika DORH-a, koji je s te dužnosti odstupio u veljači 2020. zbog članstva u masonskoj loži. Potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek zatražila pokretanje stegovnog postupka i privremeno udaljenje s dužnosti.


Vrhovni sud ranije je, u dva navrata, prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo rješenja DOV-a o njegovoj suspenziji, uz obrazloženje da ne sadrže pravilna obrazloženja pa je nije moguće ispitati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!