Vrhovni sud: Uzrok onečišćenja vode u Palinovečkoj nije u javno-opskrbnom sustavu

19.07.2022.

Zadnja izmjena 19:03

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Vrhovni sud je kao neosnovane odbio revizije tvrtki Zagrebgradnja, Geoprojekt i Kapital ing i potvrdio da uzrok onečišćenja vode u Palinovečkoj ulici u zagrebačkom naselju Vrbani nije u javno-opskrbnom sustavu.

Vrhovni sud izvijestio je danas da je presudom od 6. srpnja 2022. odbio revizije investitora, izvođača radova i nadzornog tijela protiv pravomoćne međupresude kojom je utvrđeno da su tuženici solidarno odgovorni tužiteljima za štetu zbog onečišćenja vode u zgradi koja se nalazi na adresi Palinovečka 19 u Zagrebu. "Sud je utvrdio da u postupku pred nižestupanjskim sudovima nisu počinjene bitne povrede odredaba parničnog postupka na koje su ukazivale tri tvrtke te da je pravilno primijenjeno materijalno pravo", izvijestio je Vrhovni sud na svojim internetskim stranicama.

Odvjetnica stanara Ljiljana Maravić Pirš kaže da pravna bitka stanara traje godinama, a prije sedam godina Općinski građanski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu po kojoj je nedvojbeno utvrdio da su krive tužene tvrtke Zagrebgradnja, Geoprojekt i Kapital ing.

- Tuženi se potom žale i slučaj završava na Vrhovnom sudu, gdje stoji šest godina. Vrhovni sud danas objavljuje odluku kojom potvrđuje - uzrok zagađenja vode je u stanovima tuženika, a ne u javno-opskrbnom sustavu, ističe Maravić Pirš.

Kaže da Općinski građanski sud u Zagrebu sada mora donijeti odluku o visini odštete, koja je prije šest godina iznosila gotovo 48 milijuna kuna.

- Sud će odrediti visinu naknade štete. Čisto sumnjam da će suvlasnici pristati da im trgovačko društvo koje je odgovorno za nedostatke otklanja štetu, ističe Maravić Pirš. Kaže i da stanari zgrade na Vrbanima 3 sada žive za trenutak kada će se onečišćene cijevi zamijeniti i njihov život napokon vratiti u normalu. Podsjeća da su opasna mineralna ulja završila u vodi zbog čega su Gradski zavod za javno zdravstvo i mnogi stručnjaci zabranili korištenje vode.

- Neki od stanara, nakon godina izloženosti, osjećaju i zdravstvene posljedice, ističe odvjetnica Ljiljana Maravić Pirš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!